Odaberite najbolje

Glasača 3.283.194 - kandidata 30.809

16. listopada službeno počinje predizborna kampanja za lokalne izbore 2020. i traje do 14. studenog do 7 sati ujutro kada počinje izborna šutnja.
Vijesti / Politika | 15. 10. 2020. u 14:09 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Središnji birčaki popis za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 15. studenog ove godine, upisana su ukupno 3.283.194 birača, utvrdilo je Središnje izborno povjerenstvo.

Naime, u Sarajevu je danas održana 67. (hitna) sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, nakon koje je održana i konferencija za novinare.

Predsjednik SIP-a Željko Bakalar je kazao kako su izbori raspisani za 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH.

30.809 kandidata

Dodao je kako se zajamčena mjesta za pripadnike nacionalnih manjina biraju u 21 osnovnoj izbornoj jedinici a birat će se 23 mandata. Naglasio je također kako se, u skladu s izmjenama Izbornog zakona RS-a, prvi put na lokalnim izborima neposredno bira i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, te kako će birači pored vijećnika za skupštinu općine i načelnika, pred sobom imati i treći listić kojim će birati gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

"Na lokalnim izborima 15. studenog 2020. godine, sudjeluju ukupno 543 politička subjekta, i to 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata, 72 koalicije, devet listi neovisnih kandidata i 71 neovisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina. Za lokalne izbore 2022. ovjereno je 30.809 kandidata", rekao je Bakalar.

Podsjetio je da je SIP 8. listopada donio odluku o zaključivanju i potvrđivanju izvoda iz Središnjeg izbornog popisa za Lokalne izbore 2020., i objavljivanju broja birača sa stanjem na dan 1. listopada 2020. godine u 24.00 sati.

Dizanje tenzija

"Prema ovoj odluci, 3.283.194 birača su upisana u Središnji birački popis u svim osnovnim izbornim jedinicama u Bosni i Hercegovini", rekao je Bakalar.

Podsjetio je kako 16. listopada službeno počinje predizborna kampanja za lokalne izbore 2020. i traje do 14. studenog do 7 sati ujutro kada počinje izborna šutnja.

Napomenuo kako će se predizborna kampanja po prvi put voditi u bitno izmijenjenim uvjetima u odnosu bilo koju izbornu kampanja u povijesti odnosno u uvjetima pandemije COVID-19.

"Pozivam sve političke subjekte da se posebno pri eventualnoj organizaciji javnih skupova, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, striktno pridržavaju mjera i preporuka epidemioloških službi i nadležnih organa koji budu na snazi u trenutku organiziranja tih skupova" rekao je Bakalar.

Posebno je upozorio sve sudionike u predizbornoj kampanji da se suzdrže od izjava kojima se dižu tenzije, da na fer način vode kampanje, napominjući da je jedna od zakonskih zabrana korištenje jezika koji bi nekoga mogao potaknuti na nasilje ili širenje mržnje.

Jezik mržnje

Dodao je kako se i zbog pandemije COVID-19 i generalno zbog trenda politička i svaka druga kampanja vodi putem interneta i društvenih mreža, te da će SIP pratiti svako ponašanje i u tom segmentu objavljivanja i oglašavanja.

"Napominjem da SIP zbog kršenja pravila u kampanji ima ovlasti da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi 10.000 KM, da ukloni kandidata s liste ako se utvrdi da je osobno odgovoran za povredu zakona", poručio je Bakalar.

Rekao je kako su do sada zaprimili 134 inicijative od nevladinog sektora, političkih subjekata ili birača, o preuranjenoj kampanji ili plaćenom političkom oglašavanju, kao i pet inicijativa protiv jezika mržnje, o čemu se vode postupci po službenoj dužnosti.

"SIP će dokaze o pokušajima izbornih prevara primati svo vrijeme do potvrđivanja rezultata lokalnih izbora i mehanizama predviđenim Izbornim zakonom spriječiti sve izborne nepravilnosti. Ukoliko nam i nakon zaključenja Središnjeg biračkog popisa bude dostavljena ovjerena izjava ili bilo koji relevantan dokaz da je birač bez njegovog znanja registriran da je glasovao putem pošte, glasački paket koji dođe u centar za brojan je iz inozemstva na ime tog birača, se neće brojati, a birač će ostvariti svoje pravo u općini i gradu prebivališta", rekao je Bakalar.

Kopirati
Drag cursor here to close