Pod lupom

240 kritičnih situacija: Tučnjava na biračkom mjestu i kupovina glasova

Posebno zabrinjavaju dojave o kupovini glasova i drugim pritiscima na birače koje se provjeravaju i rješavaju.
Vijesti / Politika | 07. 10. 2018. u 15:54 Bljesak.info
Kopirati

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko promatranje Općih izbora 2018 u BiH, objavila je kako su njezini promatrači do 14:00 sati izvijestili su o 240 kritičnih situacija.

''U suradnji sa Središnjim izbornim povjerenstvom BiH, lokalnim izbornim povjerenstvima i policijskim postajama riješeno je ukupno 88 slučajeva'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako se najveći broj kritičnih slučajeva odnosi na nepravilnosti pri glasovanju, dok posebno zabrinjavaju dojave o kupovini glasova i drugim pritiscima na birače koje se provjeravaju i rješavaju.

Tekst članka se nastavlja ispod banera


''Najupečatljiviji primjer je u Bijeljini na biračkom mjestu 029B006, na kojem je obustavljen proces glasovanja zbog tuče koja se dogodila unutar biračkog mjesta. Također, promatrači su izvijestili i o kupovini glasova ispred biračkog mjesta u Tuzli 050A066 o čemu je obavještena i policijska postaja'', navodi se u priopćenju.

Na temelju ovih prijava, promatrači Koalicije su podnijeli 22 primjedbe u Zapisnike o radu biračkih odbora te je dat nalog za unošenje još 56 dodatnih primjedbi.

Koalicija je do 14:00 sati zaprimila 85 prijava građana, od kojih se većina odnosi na nepravilnosti u vezi s biračkim popisom te podmićivanje i pritiske na birače.

Kopirati