Ured za reviziju

2000 uzalud napisanih stranica

Iz Ureda za reviziju institucija BiH napominju da institucije i javnost trebaju usmjeriti pozornost na nalaze i preporuke u izvještajima
Vijesti / Politika | 15. 08. 2018. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija BiH godišnje objavi oko 2.000 stranica izvještaja i više od 500 preporuka, a posebnu pažnju javnosti usmjerava na godišnji izvještaj u kojem su date sustavne preporuke čija realizacija izravno utječe na odgovornije postupanje javnim sredstvima, veću vladavinu prava, te transparentnost i efikasnost u njihovom radu, objavila je Srna.

Na pitanje Srne je li Ured spustio kriterije i je li to razlog što ne postoje negativna mišljenja o radu institucija, iz Ureda je rečeno da ona ne može mijenjati kriterije, jer dosljedno primjenjuje Međunarodne standarde vrhovnih revizorskih institucija (ISSAI), i da mišljenje revizije ima veze isključivo s profesionalnom revizorskom procjenom, određivanjem revizijske materijalnosti i primjenom profesionalnih revizijskih standarda.

''Pitanje davanja mišljenja - negativnog, mišljenja s rezervom, skretanja pažnje s ili bez modificiranja mišljenja jeste pitanje o kojem isključivo treba prosuđivati Ured kojeg čini kolektiv neovisnih revizora, zajedno a glavnim revizorom i njegovim zamjenicima'', ističu iz ovog Ureda.

Prema njihovim navodima, kategorizacija mišljenja je sekundarna, dok su od primarne važnosti nalazi revizije sadržani u izvještajima.

''Međunarodni standardi od nas zahtijevaju uravnoteženo izvještavanje, odnosno uzimanje u obzir i pozitivnih efekata i učinaka rada institucija koje, uslijed onih negativnih, često ostaju nezapažene u javnosti. Reviziju javnog sektora u BiH ne čini samo naš ured, nego i dva entitetska i ured u Brčko distriktu. Tužiteljstvo BiH je pokretalo aktivnosti prema našim izvještajima, ali više detalja o tome nemamo'', navedeno je u odgovoru.

Iz Ureda za reviziju institucija BiH napominju da institucije i javnost trebaju usmjeriti pozornost na nalaze i preporuke u izvještajima, jer se realizacijom preporuka unapređuje način na koji se troši javni novac.

Kopirati
Drag cursor here to close