Godišnji

130 zakona čeka: Tko se hvali, tko odmara a ne radi

Selvedin Satorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, ističe kako vlast ne može priuštiti da ima godišnji odmor.
Vijesti / Politika | 26. 08. 2019. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalne parlamentarce s odmora će dočekati isto ono što su iza sebe ostavili kad su otišli na jednomjesečnu pauzu — barem 130 zakona, programa i izvještaja koje moraju usvojiti, objavio je Dnevni avaz.

Na neke se, navode sarajevske novine, čeka godinama, kao što su zakon kojim se brani pušenje na javnim mjestima, zakon o turizmu, ugostiteljstvu... Čeka se i na konačno usvajanje zakona o zaštiti obitelji s djecom, kojim socijalno ugrožena djeca dobivaju dodatak podjednako na području cijele FBiH.

Još nemamo ni zakon o koncesijama, iako godišnje zbog toga FBiH gubi 200 milijuna KM. Sa stanke u kolovozu parlamentarci se trebaju vratiti 1. rujna, ali će sa zasjedanjima, vjerovatno, sačekati jedno razdoblje.

Selvedin Satorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, ističe kako vlast ne može priuštiti da ima godišnji odmor.

''Da su radili kao ostali radnici cijelu godinu pa otišli na odmor, ne bi bio problem, ali je problem što su na odmoru od kada je konstituiran Parlament. Sve je na čekanju, osim što im uredno dolaze plaće i privilegije. Koliko ljudi odlazi, morali bi zasjedati 24 sata dnevno da traže rješenja. Za godinu se ništa nije uradilo, a za godinu smo izgubili desetine tisuća građana'', rekao je Satorović.

Edita Đapo, SBB-ova ministrica okoliša i turizma FBiH, ističe da predsjedavajući Zastupničkog doma u prošlom sazivu Edin Mušić (SDA) nije dobro vodio Parlament, zbog čega zakoni godinama leže u proceduri.

''Potom nije bilo većine, sad je odmor. Vlada je mnogo učinila. Donijela je kvalitetne zakone koji će mnogo pomoći građanima i gospodarstvo. Samo Ministarstvo okoliša i turizma ima šest zakona u parlamentarnoj proceduri. Svi bi oni donijeli poboljšanja'', pohvalila se Đapo.

Avaz piše kako profesionalni parlamentarci redovno dobivaju plaće koje u prosjeku iznose 3.000 KM, paušale od 660 KM, topli obrok, dio njih i naknade za odvojeni život, a dobili su i regres od 456 KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close