Apel građanima

Počele redukcije vode u prigradskim naseljima

Sport / Nogomet | 25. 06. 2012. u 13:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problemi s vodoopskrbom koji prilikom ljetnih vrućina u Mostaru redovito nastupe zbog nesavjesnih građana i prekomjerne potrošnje i ove godine su rezultirali redukcijom vode. Ovo je za Dnevni list kazao rukovoditelj područne jedinice 1. JP Vodovod Zoran Petrič koji je u više navrata upozoravao građane na racionalniju potrošnju.

Redukcija se provodi, kako je kazao, u naseljima Raštani, Rodoč, Jasenica, Vojno, Gnojnice i Blagaj, a boji se da će doći i do većih redukcija ukoliko građani konačno ne počnu voditi računa o racionalnijoj potrošnji.

"Mi razumijemo da su ove vrućine zaista nesnošljive i da je ljudima potrebno više vode da se rashlade, međutim, došlo je do tolikog povećanja vode da jednostavno tehnički nismo mogli u jednom kratkom vremenskom roku pratiti tu potrošnju vode, pa je došlo do određenog stupnja redukcije u višim zonama prigradskih naselja", pojasnio je Petrič.

Uzrok problema je, kako naglašava, uglavnom nemar, nekultura i nekorektan odnos prema susjedima, jer unatoč silnim upozorenjima i apelima koje JP Vodovod svake godine šalje preko medija u nižim zonama se voda doslovce prosipa.

"Najveći je problem što se u nižim zonama prigradskih naselja polijevaju zelene površine, agrar tako da jednostavno zbog tehničkih mogućnosti više zone u tim naseljima ne mogu dobiti dovoljnu količinu vode, kazao je Petrič, navodeći da se baš zbog toga u određenim dijelovima dana vrši redukcija, kako bi sva naselja ipak imala makar u jednom djelu dana zadovoljavajuću vodoopskrbu.

"Što se tiče vodoopskrbe samog grada, kapaciteti Radobolje i Studenca su za sada na zadovoljavajućoj razini", rekao je Petrič navodeći kako se planiraju pojačati ugradnjom nove pumpe na Studenac koja ovih dana treba stići iz Zagreba.

"Činjenica je da naselje Vojno troši 25 litara sekundnih, što je polovica potrošnje cijelog grada Čapljina, a to pokazuje koliko se kod nas ne vodi računa", rekao je Petrič uvjeren da je odgovornost dugogodišnjeg problema s vodoopskrbom isključivo na građanima.

Prema propisanim standardima, normalna dnevna potrošnja vode je otprilike 200 do 250 litara po stanovniku. Međutim, u sušnom ljetnom razdoblju ta potrošnja se u gradu na Neretvi uveća za pet puta, dajući Mostarcima obilježje rekordnih potrošača.

Kopirati
Drag cursor here to close