Suradnja

Zvizdić na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Munchenu

Vijesti / Flash | 17. 02. 2017. u 14:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvuje 53. Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji koja se uz jake mjere sigurnosti održava u Munchenu, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Na konferenciji sudjeluje više od 500 vodećih svjetskih političara, koji će sljedeća dva dana raspravljati o političkim i sigurnosnim pitanjima koja se odnose na buduće transatlantske odnose i NATO savez, sigurnosnu i obrambenu suradnju unutar Europske unije, krizu u Ukrajini i odnose sa Rusijom.

U fokusu će biti i teme koje se tiču terorizma, informatičkog ratovanja i prijetnjama koje se odnose na po globalno zdravlje i klimu.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Munhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger, a na početku konferencije su se obratili ministrica obrane SR Njemačke Ursula von der Leyen i ministar obrane SAD James Mattis.

Na konferenciji su, između ostalih, prisutni i potpredsjednik SAD-a Mike Pence, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, generalni tajnik UN-a Antonio Guterres, generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Vijeća Europe Donald Tusk, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kao i mnogobrojni šefovi država i vlada.

Pored visokih političkih dužnosnika, na konferenciji su i kopredsjedavajući Fondacije Bill & Melinda Bill Gates i pjevač i osnivač organizacije ONE Bono Vox.

Munhenska konferencija o sigurnosti se održava od 1962. godine i ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, ali važi za mjesto gdje se svjetski vodeći političari na marginama konferencije, sastaju, dogovaraju i vode bilateralne razgovore.

Kopirati
Drag cursor here to close