Naš europski put

Zvizdić: BiH će sigurno biti članica i Europske unije i NATO

Istaknuo je da je 'na čekanju' bilo više od 30 zakona, više od 50 različitih financijskih sporazuma i desetine, odnosno stotine različitih odluka i drugih pravnih akata.
Vijesti / Flash | 12. 01. 2020. u 10:39 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zstupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić kazao je da bi u narednom periodu trebalo dinamizirati rad Parlamenta i pokušati usvojiti sve ono što je godinu dana čekalo, a bitno je i za europski put BiH, ekonomski razvoj, osiguranje socijalne stabilnosti i uopće za daljnju demokratizaciju BiH.

Zvizdić je u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju (FENA) podsjetio da je Zastupnički dom, odnosno Parlamentarna skupština BiH bila u blokadi skoro čitavu 2019. godinu, dodajući da je riječ o potpuno neracionalnoj, antiustavnoj blokadi rada najvišeg zakonodavnog tijela Bosne i Hercegovine.

Istaknuo je da je 'na čekanju' bilo više od 30 zakona, više od 50 različitih financijskih sporazuma i desetine, odnosno stotine različitih odluka i drugih pravnih akata.

Sredstva za izuzetno važne projekate 

''Dakle, neusvajanje zakona koji znače unapređenje pravnog, ekonomskog i uopće funkcionalnog sustava BiH, a posebno neusvajanje financijskih sporazuma, čiji je ukupni financijski obim veći od milijardu eura'', naveo je Zvizdić.

Napomenuo je da su ta sredstva namijenjena za realizaciju izuzetno važnih projekata iz oblasti komunalne, prometne infrastrukture, zaštite okoliša, gospodarskih  aktivnosti, a to znači ekonomski napredak BiH i otvaranje novih radnih mjesta.

''Ta blokada je imala vrlo negativne efekte. Nisam optimista da brzo možemo sustići dinamiku ili otkloniti negativne efekte koje je izazvala ta blokada. Ali, u narednom periodu ćemo se potruditi da dinamiziramo rad Parlamenta i da pokušamo usvojiti sve ono što je već godinu dana čekalo, a bitno je i za europski put BiH, ekonomski razvoj, osiguranje jedne socijalne stabilnosti i uopće za daljnju demokratizaciju BiH'', istaknuo je Zvizdić.

Govoreći o europskom putu BiH, kazao je da je na Vijeću ministara BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i svim drugim državnim institucijama koje vode ili su lideri u procesu europskih integracija BiH, da nastave raditi na realizaciji projekata, ali i da pokažu kredibilan odnos prema europskim integracijama.

''Komotna veličina''

''To je ono što očekujem i od novoimenovanog Vijeća ministara BiH, svakako i od Parlamentarne skupštine. Dakle, da Vijeće ministara BiH nastavi s realizacijom mjera i aktivnosti koje smo definirali u usvojenom Akcijskom planu. Njih je više od 700, ali radimo ih etapno, neke od njih su pokrenute, neke su u različitim fazama realizacije. I da ono što su preporuke iz Mišljenja Europske komisije, a vezano je za Parlament, da odmah ide k Parlamentu, dok još uvijek imamo kvalitetnu ili komotnu većinu unutar koalicije koja je uspostavljena na nivou BiH. A sada imamo takvu većinu i u Zastupničkom domu i u Domu naroda'',  naveo je Zvizdić.

Video: Zvizdić: Dinamizirati rad Parlamentarne skupštine BiH

Po njegovim riječima, postojanje te 'komotne većine' je jako dobra stvar koju treba da iskoristi Vijeće ministara BiH kako bi jednim ubrzanim tempom slalo sve potrebne zakone, odluke, strategije i sve druge akte, posebno one koji su vezani za europske integracije.

''Siguran sam da možemo ostvariti tu sinergiju. U potpunosti sam spreman da pružim punu personalnu i funkcionalnu podršku novoimenovanom Vijeću ministara BiH, sve dok ono radi na realizaciji ključnih prioriteta bitnih za jačanje i napredak države BiH'', kazao je Zvizdić.

Dodao je da je suradnja institucija izvršne i zakonodavne vlasti izuzetno važna, te da je osnov uspješnog funkcioniranja svake države.

''Ako postoji dobra sinergija između izvršne i zakonodavne vlasti, onda je to ustvari neka vrsta garanta za uspješnu realizaciju planova, projekata i strategija, očuvanja dugoročne stabilnosti, ekonomskog prosperiteta, te postizanja zadovoljavajućeg socijalnog nivoa za svaku državu '', kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da u vrijeme mandata Vijeća ministara BiH kojim je on predsjedavao, nisu do kraja mandata imali „tu komotnu većinu“.

''Ona se negdje na sredini mandata počela, na neki način, da stvara praktično od sjednice do sjednice. To nam je značajno otežavalo rad. Upravo zbog toga govorim da je jako važno iskoristiti sada priliku da imamo dovoljnu ili komotnu većinu kako bi unaprijedili sve procese ili usvojili u jednom ubrzanijem postupku sve potrebne zakone, starategije i odluke'', naveo je Zvizdić.

Analiza svog rada

Izrazio je nadu da će u Parlametnu uvijek postojati većina za sve ono što je dobro za čitavu BiH i za sve njene građane.

S obzirom na to da je u prethodnom mandatu obavljao funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zvizdić se osvrnuo i na rad te institucije dok je bio na njenom čelu. Kazao je da je ono zbog čega je posebno ponosan, napredak BiH na putu evropskih integracija.

''Možemo analizirati da li je on bio dovoljan ili ne, ali u tom periodu od četiri godine je ostvaren najveći napredak na putu europskih integracija BiH. Realizirana je jedna od najkompleksnijih faza, a to je odgovor na Upitnik od 4.000 pitanja, sa više od 30 tisuća stranica odgovora i postizanje jednog nivao u kojem BiH čeka status kandidata za članstvo u EU'', naveo je Zvizdić.

Druga stvar koja je, po njegovom mišljenju, izuzetno važna, jeste da je Vijeće ministara BiH, uključujući i aktivnosti koje je imalo Predsjedništvo BiH, stvorilo preduvjete za pozivanje Bosne i Hercegovine da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program, ili Program reformi, kako je nazvan.

'' Što znači aktivaciju MAP-a i značajno dinamiziran napredak BiH na putu NATO integracija. Ma šta ko o tome mislio, BiH će sasvim sigurno u konačnici biti članica i Europske unije i NATO integracija'', smatra Zvizdić.

Kao treću stvar naveo je pitanje ekonomskog napretka.

'' Generalno, ekonomski pokazatelji su dobri, oni nisu dovoljni, ali idu u pozitivnom smjeru. I konačno, etablirali smo BiH u europskim, međunarodnim i regionalnim odnosima kao kredibilnog partnera'', kazao je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close