Reakcija na današnju presudu

Zvizdić: Bez suočavanja s istinom nemoguće je nadati se izgradnji povjerenja

Suosjećajući, prije svega, s obitelji žrtava nadam se da će im današnja presuda pomoći da nađu mir i unutrašnju snagu za oprost i pomirenje.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2019. u 18:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnja doživotna kazna ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske i civilnom zapovjedniku vojske Republike Srpske, za zločin genocida i niz udruženih zločinačkih poduhvata, od izuzetne je važnosti za razumijevanje prošlosti, za bezuvjetno prihvaćanje istine i pravde, za djelomičnu satisfakciju obiteljima nevinih žrtava, ali i za očekivani proces koji treba uslijediti zbog suživota i budućih generacija u BiH, a to je općedruštveno prihvaćanje presude i odricanje od genocidne i zločinačke ostavštine koju je iza sebe ostavio Karadžić, ocijenio je u izjavi za Fenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

''Bez suočavanja s istinom o počinjenim zločinima i zadovoljenjem pravde, nemoguće je zaliječiti rane prošlosti i nadati se izgradnji povjerenja i stabilnosti. Suosjećajući, prije svega, s obitelji žrtava nadam se da će im današnja presuda pomoći da nađu mir i unutrašnju snagu za oprost i pomirenje'', rekao je. 

Zvizdić očekuje i poziva predstavnike onih politika koje su veličale ratnog zločinca Radovana Karadzicada, da prihvate presudu, pređu na stranu istine i trajno osude i ograde se od onih koji su planirali, organizirali i izvršili masovne zločine, te da prestanu s anticivilizacijskim veličanjem presuđenih ratnih zločinaca i sramnom revizijom povijesnih činjenica. 

''Kao što smo svjedočili prije nekoliko dana, presuđeni ratni zločinac Karadžić je postao inspirator teroristima diljem svijeta, i on će zauvijek ostati samo to - inspirator i nalogodavac propalog hegemonističkog projekta i najtežih zločina protiv čovječnosti. Zato osobe poput Srđana Aleksića, a ne ratnog zločinca Radivana Karadžića, mogu biti pozitivni primjeri budućim generacijama'', kaže Zvizdić. 

Zbog toga, smatra on, svi politički akteri trebaju usmjeriti fokus djelovanja k poboljšanju sadašnjosti i osiguranju prosperitetne budućnosti, kako se ne bi generacijama koje dolaze ponavljali isti užasi kroz koje smo sami prolazili. 

''Nema bolje zaostavštine koju možemo ostaviti našoj djeci od mira, stabilnosti i prosperitetne budućnosti Bosne i Hercegovine. Neka današnja presuda bude opomena za sve koji još uvijek nisu raskrstili s velikodržavnim idejama i projektima. I neka bude poticaj za izgradnju povjerenja i pomirenja, i “rađanja” bosanskohercegovačkog Willy Brandta'', zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close