Kritike

Zuroff: Stepinac ne može biti heroj

Vijesti / Flash | 12. 02. 2017. u 00:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom otkrivanja spomenika Alojziju Stepincu u Osijeku, direktor Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff je rekao da je riječ o čovjeku koji ne zaslužuje tako nešto, budući da je pozdravio ustaški režim i bio svećenik ustaškom poglavniku Anti Paveliću, piše N1.

"Očigledno je da je njegov slučaj kompliciraniji zbog nekih dobrih stvari koje je činio poslije rata. Međutim, svako tko je podržavao ustaše, ne može biti heroj i ne zaslužuje spomenik", rekao je Zuroff.

On je istaknuo da je žalosno što je gradonačelnik Osijeka sudjelovao u otkrivanju spomenika Stepnicu i dodao da je Centar Simon Wiesenthal osudio postavljanje spomen-ploče s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" na spomenik hrvatskim vojnicima poginulim u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća, u blizini Jasenovca.

Zuroff je također istaknuo kako mu je čast primiti orden od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na Dan državnosti Srbije koji se obilježava 15. veljače.

"Ne radim ovo što radim da bih dobivao priznanja i odlikovanja, već zato što mislim da je važno da se sačuva uspomena na stradale, točno sjećanje na Holokaust i da masovne ubojice poput Pavelića i Dinka Šakića, komandanta Jasenovca, ne budu heroji. A ako dobijem neko priznanje, to je lijepo", rekao je Zuroff.

Kopirati
Drag cursor here to close