Tužba

Žrtve ustaškog režima od Hrvatske traže 3,5 milijardi dolara odštete

Vijesti / Flash | 13. 03. 2017. u 09:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatskoj je ovih dana uručena skupna tužba za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugoga svjetskog rata, objavio je Večernji list navodeći kako je riječ o postupku koji je nekoliko osoba u svibnju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Chicagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara.

Riječ je o naknadi, ne samo materijalne štete, vezane uz oduzetu imovinu, nego i nematerijalne štete koju su pretrpjele žrtve ustaških logora.

Tužitelji tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna sljednica NDH.

U Ministarstvu vanjskih poslova potvrđeno je da je tužba pristigla putem američkog veleposlanstva.

''Ministarstvo je 27. veljače primilo notu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država koja se tiče tužbe u predmetu Lalich et al. v. Republic of Croatia koji je pokrenut pred Okružnim sudom Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa'', potvrdili su Večernjem listu iz Ministarstva.

Detaljnije o tužbi ne žele govoriti, no neslužbeno se može čuti da takva tužba nema osnove jer, kako naglašavaju naši sugovornici iz MVEP-a, Republika Hrvatska nije pravna sljednica NDH pa ne može ni odgovarati za štetu koja je počinjena pod tim režimom.

''Da je tome tako, vidljivo je već iz Izvorišnih osnova Ustava, u kojima se izrijekom navodi da Hrvatska počiva na temeljima suverenosti izraženima u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH'', objašnjava izvor iz MVEP-a.

S pitanjem povrata imovine oduzete u vrijeme NDH, prije svega one koja je pripadala Židovima, suočavale su se sve dosadašnje vlade od kojih se diplomatskim putem tražilo da zakonsko pravo na povrat oduzete imovine, uz razdoblje komunističke vladavine, prošire i na razdoblje ustaškog režima.

U Zagrebu je prošle godine u travnju boravio posebni izaslanik za pitanja holokausta američkog State Departmenta Nicholas Dean, koji je kao osnovnu svrhu svog posjeta naveo pitanje židovske imovine oduzete tijekom Drugoga svjetskog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close