Zabrinutost

Zovko: Turska bi trebala razmotriti omogućavanje nezakonitog kretanja migranata

Na sastancima se razgovaralo o odnosima između Europske unije i Turske, situaciji s izbjeglicama na vanjskim granicama EU-a i potrebi za nastavkom i poboljšanjem suradnje između ovih partnera.
Vijesti / Flash | 28. 02. 2020. u 16:23 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove (AFET), Željana Zovko, izrazila je zabrinutost najnovijim vijestima da Turska više neće sprječavati sirijskim izbjeglicama ulazak u Europu.

''Turska bi kao strateški partner NATO-a i Europe trebala dodatno razmotriti poruke kojima omogućava nezakonito kretanje migranata'', naglasila je Zovko.

Zastupnica Zovko ovoga je tjedna posjetila Republiku Tursku sa s izaslanstvom Obora za vanjske poslove (AFET), gdje se susrela s turskim ministrom vanjskih poslova, Mevlütom Çavuşoğlijem, ministrom unutarnjih poslova, Süleymanom Soylijem i predsjednikom Odbora za vanjske poslove u turskom Parlamentu, Volkanom Bozkirem. Na sastancima se razgovaralo o odnosima između Europske unije i Turske, situaciji s izbjeglicama na vanjskim granicama EU-a i potrebi za nastavkom i poboljšanjem suradnje između ovih partnera. Jedna od tema razgovora bila je i politička situacija na Bliskom Istoku, kao i aktualni izazovi u regiji, navodi se u PR priopćenju.

Zovko se također susrela s predsjednikom Republikanske stranke (CHP), Kemalom Kilicadoroglijem, predstavnicima Delegacije EU-a u Turskoj, predstavnicima akademske zajednice, medija i civilnog društva. Održan je sastanak s prokurdskim političarem Ahmetom Turkom, koji je na demokratskim izborima izabran za gradonačelnika Mardina, međutim, smijenjen je zbog optužbi za podržavanje terorizma. Zovko se susrela i s guvernorom Mardina, Mustafom Yamanom, koji je preuzeo dužnost gradonačelnika.

Izaslanstvo Europskog parlamenta posjetilo je Zdravstveni centar za sirijske izbjeglice, kojeg financira EU i sirijski pravoslavni manastir Deyrulzaferan, gdje ih je dočekao nadbiskup, Salib Ozmen, metropolit Mardina. Kao suizvjestiteljica za novi financijski instrument za pretpristupnu pomoć IPA III, Zovko je naglasila značaj pravilnog korištenja vanjskih sredstava EU-a na lokalnoj razini.

''Pristup mora biti prilagođen specifičnim potrebama, kako bismo očuvali bogatu kulturnu i vjersku baštinu kršćanske manjine u mjestima kao što je Mardin. U ovoj je regiji kolijevka kršćanske civilizacije i povijest i mjesta kao što je ovaj manastir, koji njeguje aramejski jezik, zaslužuju biti zaštićena'', istaknula je Zovko.

Izaslanstvo Obora za vanjske poslove predvodio je predsjednik Odbora, David McAllister dok su ostali članovi Odbora bili Sergey Lagodinsky, Michael Gahler, Nikos Androulakis, Elena Yoncheva, Ilhan Kyuckyuk i Katrin Langensiepen. Svrha misije u Tursku bila je razgovarati o odnosima EU-a i Turske, te procijeniti stanje vladavine prava, slobode izražavanja i medija i ljudskih prava u ovoj zemlji. Posjet Turskoj organiziran je u kontekstu priprema AFET-ovog Godišnjeg izvješća o Turskoj u okviru pristupnog procesa, zaključuje se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close