Politički pamfleti

ŽO HDZ-a BiH od SDA očekuje potporu u usvajanju Izbornog zakona BiH

Vijesti / Flash | 05. 09. 2017. u 16:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanski Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH u utorak se osvrnuo na političke pamflete koje, kako kažu u toj stranci, u predizborne svrhe javnosti šalju "tobožnji branitelji jednakopravnosti naroda u HNŽ-u i BiH".

"Odlučno odbacujući neutemeljene navode i prozivanja upućene iz ŽO Stranke demokratske akcije HNŽ-a, iznova i iznova podsjećamo SDA, koja manipulira pitanjem konstitutivnosti Srba u HNŽ-u, kako su stvarna konstitutivnost triju naroda i zajamčena jednakopravnost temelj opstanka Bosne i Hercegovine te su Srbi jednako konstitutivni i u HNŽ-u kao što su konstitutivni i na prostoru cijele Federacije BiH", ističu iz ŽO HDZ BiH HNŽ-a.

Dodaju kako je činjenica da amandmani na Ustav FBiH, koje je visoki predstavnik proglasio 2002. godine, a koji se provode, nikad nisu usvojeni u parlamentarnoj proceduri kako u Parlamentu Federacije BiH tako ni u svim županijskim Skupštinama.

"Kao primjer navest ćemo upravo Hercegovačko-neretvansku županiju, a koja će pokazati na najbolji način kako službena bošnjačka politika 'štiti' konstitutivnost srpskog naroda. Trenutna Vlada HNŽ-a ima ministra iz srpskog naroda kojega je imenovala SDA unatoč pozivima HDZ-a BiH da se na to mjesto imenuje netko tko ima istinski legitimitet za predstavljanje Srba. Taj prijedlog je u međustranačkim razgovorima SDA kategorički odbacio. I zamjenica predsjedavajućeg županijske Skupštine je iz reda srpskog naroda, što predstavlja istinsku provedbu konstitutivnosti. O pitanju njihovog legitimiteta i o tome jesu li oni istinski predstavnici Srba, naročito u kontekstu odluka Ustavnog suda BiH, rado bismo vidjeli i čuli očitovanje Koordinacije Srba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji", navode iz ŽO HDZ BiH HNŽ-a.

Ističu kako su upravo politički predstavnici Bošnjaka 2003. godine odbili izmjene Ustava Hercegovačko-neretvanske županije u kojima je, uz ostalo, bilo sadržano i pitanje odluke o konstitutivnosti naroda te postavljaju pitanje - zašto su tada izmjene Ustava po istim pitanjima glatko odbili, a sada se na njima inzistira?

"Svjedoci smo da nema istinske jednakopravnosti na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. Stoga, pozivamo da, umjesto manipuliranja, poduzmemo odlučne zajedničke korake kojima bi se ostvarila Ustavom zajamčena jednakopravnost svih konstitutivnih naroda na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu mislimo i na županije u Federaciji BiH, koje nisu u fokusu interesa SDA, jer je u njima omogućeno majoriziranje Hrvata i Srba", navode iz ŽO HDZ-a BiH.

Iz te stranke očekuju od SDA potporu u usvajanju Izbornog zakona BiH, koji bi jamčio izbor legitimnih zastupnika u zakonodavna tijela u Bosni i Hercegovini.

To je jedini instrument osiguranja stvarne konstitutivnosti naroda, smatraju u HDZ-u BiH, te na tom tragu očekuju potporu provedbe presuda Ustavnog suda BiH koje bi rezultirale, između ostalog, i usvajanjem Statuta kojim bi Grad Mostar bio ustrojen kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.

Također pozivaju SDA na zajedničko provođenje svih presuda Ustavnog suda BiH, a ne selektivno te podcrtavaju kako Županijski odbor HDZ BiH Hercegovačko-neretvanske županije kontinuirano nastavlja raditi na stvarnoj, a ne papirnatoj i deklarativnoj konstitutivnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini

Kopirati
Drag cursor here to close