Detalji o tretmanu štićenika

Zlostavljanje djece: Objavljene strašne slike iz Pazarića

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć.
Vijesti / Flash | 20. 11. 2019. u 10:01 Bljesak.info
Tretman štićenika zavoda u Pazariću
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj press konferenciji u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i mladosti iz Pazarića.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke ozljede i pogoršano psihičko stanje.

Foto:Klix.ba/Djeca vezana za radijatore 

"Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnom smjenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma PFBiH uslijed nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam s dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Dio dokaza javnosti je poznat i kroz službeni zapisnik Porezne uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se događala ovoj djeci", kazala je Ćudić.

Neophodno je, kaže, da se danas Zastupnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrješenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva. Tužiteljstvo mora ubrzati istražne radnje. Najavila je da će u proceduru uputiti usvajanje sljedećih zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja djece i svih štićenika zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja, prenosi Klix.ba.

Foto:Klix.ba/Vlade FBiH kaže da potrebe korisnika nisu ugrožene

"Tražimo da Ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje liječnički tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o sprovedenim mjerama“, rekla je Ćudić.

Podsjetila je na stav Vlade FBIH od 17. listopada u kojem se kaže da potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene, te da Vlada nije prihvatila navode koje govore suprotno.

Kopirati
Drag cursor here to close