Tužiteljstvo BiH

Zločini u Prozoru: 'Skidanje' s kamiona i prijetnje

Vijesti / Flash | 02. 07. 2015. u 16:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužiteljstva BiH je ispričao kako je, po naređenju Nikole Marića, odveden u zatočeništvo 1993. u Prozoru. Suljo Kmetaš je kazao da su u selo Družinoviće (općina Prozor) 13. rujna 1993. ušli pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), među kojima je prepoznao Nikolu Marića, Gorana Papkovića i Matu Zelića.

"Nikola Marić je repetirao pušku i uperio je u moj potiljak. Kazao je: 'Reci svima da idete Aliji ili ćemo vas pobiti'", prisjetio se Kmetaš i dodao da se oko stotinjak stanovnika iz sela skupilo kod groblja. On je naveo da su tu bila dva kamiona, te kako je Papković naredio ljudima da se penju, dok je Marić naredio da njega i njegovu dvojicu braće 'skinu' sa kamiona kod Vatrogasnog doma u Prozoru.

Kmetaš je kazao da su ga istu noć pretukli nepoznati vojnici u Vatrogasnom domu, odakle je prebačen na druge lokacije u Prozoru, a potom odveden u logor Heliodrom. "Viđao sam Marića kad je dolazio u srednjoškolski centar i u skladište kod policije po zatvorenike za rad", rekao je Kmetaš.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Tarik Zaimović, koji je kazao da je bio vlasnik jedine pekarnice u Prozoru, te da je tijekom rata pravio kruh za HVO i Hrvatsku vojsku. On je naveo da je Marića vidio jedne prilike kada je tražio od njega da mu preveze motor iz sela Skrobučani.

Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je po 25 točaka optužnice da je od studenog 1992. do listopada 1993. godine vršio progon sudjelujući u ubojstvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Na suđenju je nalaz i mišljenje iznio vještak Tužiteljstva BiH Vedo Tuco, koji je kazao da su posmrtni ostaci nekoliko civila pronađeni na lokalitetima Tolovca, Prajma i sela Paroš. On je naveo da su Šaban Munikoza, Selim i Mujo Selimović, te Zulfo i Đuzel Bečirević podlegli ranama od projektila na području glave, dok za Omera Selimovića nije bilo moguće ustanoviti uzrok smrti. Za ročište zakazano 9. srpnja, planirano je saslušanje posljednjeg svjedoka Tužiteljstva BiH, naveo je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close