Svjedočenje

Zločini u Mostaru: Sanitet je bio neophodan

Vijesti / Flash | 26. 01. 2017. u 00:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zločin protiv civila počinjen na području Mostara, svjedok Obrane izjavio je da optuženi Samir Kreso nije zarobio pripadnike saniteta u jutro 30. lipnja 1993. godine. Pamir Koluder je bio angažiran u sanitetu u Bijelom Polju (općina Mostar) kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Naveo je da je s njim u sanitetu bio i optuženi Samir Kreso.

Svjedok se prisjetio 30. lipnja 1993. godine, kada je u jutarnjim satima u sanitetu čuo kako netko napolju govori: 'Molim vas, Armija je ušla, nemojte pucati, opkoljeni ste'.

"Zovu Samira. Zvao je čovjek čiju je ženu Željku liječio. On je rekao da je došla Armija i da izađe netko iz saniteta (…) Prepadnuti i iznenađeni smo bili. Nitko nije znao da će Armija ući. Doktor Dino Vlaho je razgovarao sa doktorom Kresom da on izađe. Kreso je bio trezven, rekao da ne dajemo otpor, da budemo smireni", ispričao je Koluder, prenosi BIRN.

On je dodao da je Kreso izašao napolje sa rukama na potiljku i da su se vrata zatvorila.
Prema iskazu svjedoka, kada se Kreso vratio u sanitet rekao je da su opkoljeni i da se moraju predati. Koluder je kazao da su predali oružje koje su imali, te su jedan po jedan izašli, također sa rukama na glavi.

"Kreso je bio stranac kao i mi. To su bili vojnici iz Konjica, bilo je nešto Nevesinjaca i Gačana. Vidjeli smo na cesti Željkinog muža. Bilo je tu deset do 12 vojnika. Nikoga nisam poznavao. Kraj ceste su nas poredali, prema zidu da se okrenemo. U međuvremenu Zovkina žena je bila bolesna i Kreso je njoj išao. Rekao je vojnicima da mora ići njoj da joj pomogne", izjavio je Koluder.

On je dodao su im nepoznati vojnici naredili da se zavežu, te su odvedeni u podrum Zovkine kuće, koja je bila preko puta saniteta. Nakon sat vremena, kako je rekao, na vratima podruma su se pojavila dvojica vojnika koji su ga prepoznali i izveli napolje. Tada je, kako je naveo, vidio Kresu, kojem su vojnici priopćili da ima ranjenih i da im treba pomoći.

"Doktor pod pratnjom vojnika odlazi u ambulantu po sanitetsku opremu. Kreso je bio u civilnoj garderobi, crvena majica i farmerke. Nije imao nikakvu uniformu. Krenuli smo u Meke, doktor Kreso i ja. Ne znamo šta nas čeka tamo", ispričao je svjedok i dodao da je tamo bilo nekoliko ranjenih osoba, te da su im vojnici priopćili da moraju oformiti sanitet.

Koluder je izjavio da Kreso nikada nije zarobio pripadnike saniteta, te da je on pošten čovjek. Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je rekao da je Boru Zovku poznavao, te da je on već bio uhićen kada su vojnici opkolili sanitet. Za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti koji su 1993. godine zatvarani te fizički i psihički maltretirani, osim Krese, optuženi su Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Mehmed Kaminić, i Hebib Čopelj.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović zapovjednik 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH. Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos. Suđenje se nastavlja 3. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close