Dokazi

Zločini u Dretelju i Mostaru: Obrana traži oslobađajuću presudu

Vijesti / Flash | 22. 09. 2016. u 14:23 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo i Obrane optuženih, koji su nepravomoćno osuđeni na ukupno 24 godine zatvora za zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine i u Vojnoj ambulanti u Mostaru 1992., iznijeli su pred Apelacionom vijećem Suda BiH žalbe na prvostupanjsku presudu.

Tužiteljstvo je zatražilo da se ukine oslobađajući dio presude i zakaže ponovno suđenje, kao i da se povećaju kazne izrečene u osuđujućem dijelu. Obrane četvoro optuženih koji su proglašeni krivim zatražili su oslobađajuću presudu ili novo suđenje, a da se potvrdi oslobađajući dio presude, navodi BIRN.

Prvostupanjskom presudom iz travnja 2015. godine, Ivan Zelenika i Edib Buljubašić su osuđeni na po šest godina zatvora, Ivan Medić na sedam, a Marina Grubišić-Fejzić na pet godina zatvora. Srećko Herceg je ovom presudom oslobođen krivnje.

Tužitelj Vladimir Simović se u kraćem obrazlaganju žalbenih navoda osvrnuo na oslobađajući dio presude, posebno na onaj koji se odnosi na Hercega. Simović je naveo da je Herceg imao svoj položaj u strukturama Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

"Prema Tužiteljstvu, najsporniji dio presude je Hercegova uloga. Svjedoci su tijekom suđenja ukazivali na njegovu ulogu u logoru Dretelj i njegov identitet nije sporan. Prvostupanjski sud to nije dobro cijenio. Postojao je samo jedan Srećko Herceg u strukturama HOS-a", istaknuo je tužitelj. On smatra da su izrečene sankcije optuženima prilično niske.

Hercegov branilac Dražen Zubak je istaknuo kako je sud pravilno utvrdio činjenično stanje i da njegov branjenik nije mogao obanašati dužnosti koje su mu optužnicom stavljene na teret, jer u tom periodu nije bio pripadnik HOS-a. Kada je u pitanju zapovjedna odgovornost, Zubak je naglasio kako je optužnica nije uopće obuhvatila.

"Saslušano je vise od 30 svjedoka Tužiteljstva koji su bili zatvoreni u Dretelju i nitko u sudnici nije prepoznao Hercega", dodao je Zubak.

Odvjetnik Fadil Abaz, koji brani optuženog Zeleniku, naveo je da Sud nije utvrdio da je njegov branjenik van razumne sumnje počinio djela koja su mu stavljena na teret. Kao jednu od bitnih povreda, Abaz je istaknuo da je prvostupanjski sud utvrdio da je Zelenika bio upravnik zatvora, a 'bio je ustvari samo časnik'.

Todor Todorović, koji zastupa optuženog Buljubašića, rekao je da se njegov klijent više puta pokajao zbog izvršenja djela, te da je cijenjeno njegovo držanje i pomoć koju je pružio Tužiteljstvu i Sudu BiH.

Todorović je naveo i kako se Buljubašiću ne može pripisati djelo ubojstva Bože Balabana, već samo nečovječno postupanje. Buljubašić je izjavio da mu je žao tih ljudi, ali da ih on nije zatvorio, kao i da ga je sramota od žrtava.

Emina Hasanović, braniteljica optuženog Medića, nije dodatno obrazlagala navode iz pisane žalbe. Apelacionom vijeću priložila je optužnicu koja njenog klijenta i još trojicu optuženih u drugom predmetu tereti, kako je rekla, za djela počinjena na istom mjestu i u isto vrijeme.

Zumreta Akagić-Bavčić, koja zastupa Marinu Grubišić-Fejzić, navela je kako u spisu postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju nevinost njene branjenice.

"Nijedan svjedok u svom iskazu nije krivio moju branjenicu. Svi kažu da je poznaju, a na upit kako je znaju, odgovaraju da su čuli nešto. Ni u sudnici nitko nije mogao dati njen opis. Obrana je dokazala da je bila običan vojnik, bez mogućnosti da nekome naređuje, a u Dretelju nije bila od samog početka. Nije uopće bila dio planiranog napada na srpsko stanovništvo", kazala je braniteljica.

Prema njenim riječima, nisu dokazani ni elementi zločina protiv čovječnosti.

Zelenika, Buljubašić, Medić i Grubišić-Fejzić su prvostupanjskom presudom proglašeni krivim da su sudjelovali u širokom sustavnom napadu na civile srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u Vojnoj ambulanti u Mostaru i u logoru Dretelj, gdje su premlaćivani, seksualno zlostavljani, mučeni i odvođeni na radove. Za neke od točaka optužnice su oslobođeni krivnje, dok je Herceg je oslobođen odgovornosti da je kao zamjenik zapovjednika logora Dretelj sudjelovao u ovom sustavu zlostavljanja.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama Tužiteljstva i Obrana donijeti naknadno, priopćio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close