U zatvoru

Zločini u Bileći: Premlaćivanja i strujni udari

Vijesti / Flash | 05. 09. 2017. u 18:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Državnog tužiteljstva kazao je na suđenju za zločine u Bileći da su 'Bošnjak i Miloš bili strah i trepet za zatvorenike'. Svjedok Salko Stranjak je rekao da je zajedno s još 29 Bošnjaka i Hrvata doveden iz Sjevernog logora iz Mostara u Bileću početkom lipnja 1992. godine.

"Iskrcavaju nas s kamiona kao vreće. Tukli su… Evo ovaj ovdje je imao džinovsku palicu", izjavio je Stranjak pokazujući red u kome sjedi optuženi Miloš Mavrak. Svjedok je dodao da je kasnije saznao da ga je udarao Miloš Mavrak.

Po dovođenju u podrum, kako je kazao svjedok, zatvorenike je popisao čovjek kojeg je prepoznao u prvom redu sudnice, gdje se nalazi optuženi Boris Bošnjak. Stranjak je rekao da je čuo Bošnjakovo prezime od susjeda Durana Husnića, koji mu je kazao da je on radio s njegovim bratom.

"Kasnije sam na pozivu za suđenje saznao njegovo ime", rekao je Stranjak. Svjedok je dodao da su zatočenici 'trećeg po redu u sudnici zvali 'Čizma', a četvrtog 'Ručka', jer je imao slomljenu ruku. U trećem i četvrtom redu u sudnici sjede optuženi Miodrag Grubačić i Ilija Đajić.

Stranjak je kazao da ga je električnom palicom udario Bošnjak, dok je Mavrak tukao Rasima Jašarevića i Idriza Merzića, a Gorana Husnića 'ovaj s čizmom udario i polomio mu rebra'. "A-1 je najviše nastradao. Ovaj u prvom redu ga je tukao na mrtvo ime", naveo je svjedok, dodajući da su pojedini zatvorenici preminuli u Bileći.

Tužiteljstvo BiH tereti Bošnjaka, Mavraka, Grubačića i Đajića za progon nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od svibnja do kolovoza 1992. godine. Na teret im je stavljeno da su svakodnevno sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj vojarni 'Moša Pijade' u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju ih. Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik 7. bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovjednika straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

Drugi svjedok, Mile Azinović, kazao je da je također bio pritvoren u Bileći, gdje su ga tukli Boris Bošnjak i Miloš Mavrak. Jedne prilike ga je, kako je rekao, Bošnjak natjerao da guta sol, nakon čega mu je dao injekciju u prsa i smjestio ga u samicu.

"To je bila velika injekcija, igla od 15 centimetara. Na prsima mi iskočilo kao teniska loptica, a onda su me stavili sedam dana u samicu, gdje nisam znao da li je dan ili noć", prisjetio se Azinović. On je naveo i da mu je 'Miloš izbio dva zuba pištoljem, a da je Bošnjak udarao palicom ili pendrekom'.

Odgovarajući na pitanje Obrane, svjedok je kazao da je maltretiran i u drugim objektima prije Bileće. Upitan kako zna imena optuženih, svjedok je rekao da je čuo od drugih zatočenika, navodi BIRN.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Kemo Bulić, koji je izjavio da ga je u vojarni u Bileći, gdje je doveden iz Nevesinja, tukao Boris Bošnjak strujnom palicom. On je rekao da su Rezaliju Lizde, Bošnjak i Miloš Mavrak tukli nogama i palicama 'tako da nije mogao sebi doći'.

Upitan tko su u logoru bili Bošnjak i Mavrak svjedok je kazao 'strah i trepet za zatvorenike', dodajući da je bilo i dobrih stražara. Suđenje je formalno počelo iznova zbog protoka vremena i zbog promjene jednog od članova Vijeća. Nastavak suđenja zakazan je za 13. rujan.

Kopirati
Drag cursor here to close