Saslušanje

Zločini na području Čapljine: Svjedokinja zatvorena u Dretelju

Vijesti / Flash | 17. 02. 2017. u 15:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Čapljine, Tužiteljstvo BiH je pročitalo iskaz svjedokinje koja je ispričala kako je u ljeto 1992. godine zatvorena u logor Dretelj.

Svjedokinja Tatjana Čučak, koja je u međuvremenu preminula, u istrazi je navela da su je 1. srpnja 1992. godine iz kuće u Počitelju autom odvezla dva maskirana čovjeka. Kazala je da je tijekom vožnje jedan od njih izašao iz auta, a drugi ju je tukao i silovao.

Nakon toga je odvedena u zgradu stare pošte u Čapljini, gdje ju je dočekao izvjesni Mirsad Muminović. Tada su joj rekli da je 'uhićena zato što je Srpkinja'. Svjedokinja je izjavila da je zatim odvedena u logor Dretelj i smještena u jedan od hangara, gdje je bilo još žena.

"Neprestano su nas maltretirali, vrijeđali, psovali... Ponekad bi nas i udarali. Morale smo čistiti urede. Neprekidno su torture trajale, bila sam povrijeđena i ponižena. U logoru nisam silovana. Sjećam se da su neke muškarce izvodili i ubijali. Žene su izvodili i vraćali ih nakon sat", kazala je Čučak.

Njena izjava je pročitana na suđenju Ivanu Mediću i Tonći Rajiču, bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Medić je optužen da je od 5. svibnja do 17. kolovoza 1992. godine sudjelovao u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj. Tužiteljstvo BiH tereti Rajiča za pokušaj ubojstva jedne osobe, piše BIRN.

Obrane su prigovorile ovom iskazu, smatrajući da je nerelevantan za optužnicu protiv Medića i Rajiča. Suđenje će se nastaviti 24. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close