Svjedočenja

Zločini kod Čapljine: Svjedok radio očevid

Vijesti / Flash | 07. 12. 2016. u 14:37 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi svjedok Obrane Petra Krndelja kazao je na suđenju za zločine u Čapljini da je početkom kolovoza 1993. godine radio na očevidu na Čeljevskoj adi, gdje su pronađena dva leša.

Vlatko Rajić, bivši inspektor policijske postaje u Čapljini, ispričao je da je krajem srpnja 1993. godine po dolasku na posao vidio civilne policajce pod punom ratnom opremom, kao i optuženog Petra Krndelja koji je na sebi imao maskirnu uniformu specijalne policije. Kako je kazao Rajić, Krndelj mu je rekao da je te noći sa vojnom policijom bila akcija u Čeljevu (općina Čapljina), te da su uhvaćena tri diverzanta, od kojih se jedan nalazio u holu policije.

"Pokazao mi je tog čovjeka. Imao je oko 50 godina, u maskirnoj košulji i farmericama, dosta prepadnut. Nisam vidio da je imao bilo kakve rane", objasnio je svjedok, te dodao da je nakon nekoliko sati ponovno prošao holom policijske postaje i da taj čovjek više nije bio tu.

Uz Krndelja, za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko, Krešo Raič i Ivica Čutura. Prema optužnici, Krndelj je bio pomoćnik zapovjednika Policijske postaje u Čapljini, Zovko zapovjednik Policijske stanice, Raič zapovjednik voda Vojne policije, te Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 19. srpnja 1993. godine sudjelovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tijekom koje su ubijena tri bošnjačka civila. U nastavku svjedočenja, Rajić je ispričao da ga je početkom kolovoza 1993. godine pozvao njegov pretpostavljeni i poslao sa tehničarem Vinkom Puljićem na Čeljevsku adu da izvrši očevid jer su nađena dva leša.

"O svemu ovome obavijestio sam i linijskog inspektora policijske postaje u Mostaru Dražena Pažina, ali i predsjednika Općinskog suda u Čapljini, koji je tada radio i kao istražni sudac, Petra Puljića. Nakon njihovih ovlaštenja, Vinko i ja smo otišli na očevid", kazao je Rajić. Kako je ispričao, na Čeljevskoj adi pronađena su dva tijela, od kojih je jedno bilo u maskirnoj uniformi, a jedno u civilnom odijelu, prenio je BIRN.

"Tijela su bila u dosta lošem stanju, napuhana. Nismo mogli vidjeti uzroke smrti, niti smo pronašli bilo kakve čahure u neposrednoj okolini. Kako sam prije rata poznavao Veledara koji je bio taksist, meni se učinilo da bi jedan od njih mogao da bude on, ali nisam bio siguran", objasnio je Rajić i dodao da su ih po pronalasku pripadnici civilne zaštite odvezli u Dom zdravlja.

Rajić je dodao da je nakon očevid o svemu obavijestio predsjednika Općinskog suda u Čapljini i policiju u Mostaru, ali mu je rečeno da je slučaj u nadležnosti vojnih organa.
Sljedeće ročište zakazano je za 14. prosinac.

Kopirati
Drag cursor here to close