Prosvjed

Zeničke porodilje: Nema smisla da djeca nemaju za hranu, pelene, sirupe

"Nećemo ništa da čekamo, hoćemo da nam se naša situacija riješi. Stvarno nema smisla da naša djeca trpe to da nemaju hranu, da nemaju pelene, da mame nemaju pare za sirupe, sezona je gripe, sva djeca su bolesna''
Vijesti / Flash | 12. 02. 2020. u 20:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prosvjeda Zenicatransa, danas na ulici i porodilje, sa bebama. Razlog je neusvajanje proračuna grada Zenice za ovu godinu, odnosno neuvođenje privemenog financiranja što prijeti blokadom svih proračunskih korisnika. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović optužuje SDA i Gradsko vijeće, SDA Kasumovića. A između ove političke borbe stoje majke i bebe, prenosi N1.

Porodilje traže da se usvoji proračun, da se nastavi isplata naknada, da ne kasne uplate. Politika ih ne zanima.

Ne interesira nas tko je kriv

"Nećemo ništa da čekamo, hoćemo da nam se naša situacija riješi. Stvarno nema smisla da naša djeca trpe to da nemaju hranu, da nemaju pelene, da mame nemaju pare za sirupe, sezona je gripe, sva djeca su bolesna. Znači, molimo vas sviju, sjedite i dogovorite se već jednom. Ne interesira nas tko je kriv, krivi ste za nas svi", kazala je Dženana Džampo.

A za gradonačelnika Zenice krivi su drugi, prije svih SDA. Javno je na stranici inicirao održavanje sjednice na kojoj će se raspravljati o proračunu Neće kaže da bude nelegalnih radnji

"Najgore mi je zbog ljudi koji su dobili iz Federacije za liječenje. Bolest ne može čekati. Oni to namjerno rade, ne mogu mi drugačije ništa. Da ja to potpišem, da se sažalim i da idem u zatvor. Ako ste za to, ja Boga mi nisam. Ne mogu", istaknuo je Kasumović.

Iz Gradskog vijeća poručuju da se sjednica ne može zakazana ad hoc. Postoje procedure i ona može da se zakaže najranije sedam dana prije održavanja sjednice.

"Imaju zakonske procedure, to je sedam dana i to gradonačlenik zna, to smo mu rekli. Nekoliko puta smo izmanipulirani. Mi to sebi više ne možemo dozvoliti", kazala je Diana Bešić, predsjedateljica Gradskog vijeća Zenice.

A nesloga u Gradskom vijeću ne zanima porodilje u Zenici. One kažu da su potrebne naknade kako bi zadovoljili svoje potrebe i potrebe svoje djece. I zbog toga kažu, ništa ne može da čeka.

Sve se vrti oko Zenicatransa

"Imate naknade kategorije koje su ovdje najugroženije. To jest, porodilje kojoj muž ne radi ili ima minimalnu plaću. Ja mislim da je njima odobreno oko 130 maraka. Njen muž treba da ima 400 maraka, otprilike, nešto je manja minimalna plaća, a ona 130 maraka, to je 530 maraka. I to je malo. Sada možete zamisliti bez to 130", kazala je Nerma Kadrić, navodi N1.

U prozvanoj SDA kažu da se sve vrti oko Zenicatransa. Tvrde da gradonačelnik namjerno odugovlači usvajanje proračuna do 31. ožujka, kako bi nametnuo svoj proračun, bez amandmana koji se tiču ovog poduzeća i drugih potreba grada.

"To su sve važne stvari koje gradonačelnik ne želi da uvaži i ne želi da dostavi zakon. On krši član 17. Zakona o principima lokalne samouprave koji nalaže da se dostavi proračun poštujući proračunski kalendar. On je probio apsolutno sve rokove i nije dostavio proračun", kazao je Nezir Pivić, SDA Zenica.

A Kasumović poziva građane Zenice da ne plaćaju ono što ne moraju plaćati u gradu dok se ne riješi situacija. Sve je u rukama predsjedateljice Gradskog vijeća koju je pozvao da do petka zakaže sjednicu o proračunu.

Kopirati
Drag cursor here to close