Tvrtka nije registrirana u Agenciji za lijekove

I u Zenici na pomolu afera oko nabavke kisika?

"Postoji više vrsta medicinskih plinova, ali to su lijekovi koji se daju pacijentu kako bi se olakšalo njegovo stanje te onaj ko ga distribuira ili proizvodi mora imati dozvolu agencije.''
Vijesti / Flash | 29. 09. 2021. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok afera "Kiseonik" potresa Republiku Srpsku, nabavka medicinskih plinova tema je i u Zenici i to nakon što je Javna ustanova Dom zdravlja Zenica medicinski plin - kisik nabavila od tvrtke Istrabenz plini d.o.o. iz Breze, koja nije ni proizvođač ni distributer medicinskog plina.

Kako piše Klix, Javna ustanova Dom zdravlja Zenica na čelu s ravnateljicom Mersijom Kasumović krajem ožujka ove godine donijela je posebnu odluku o pokretanju postupka nabavke medicinskih plinova putem direktnog sporazuma (medicinski plin - kisik i propan butan u bocama za potrebe JU "Dom zdravlja" Zenica) vrijednosti ugovora 5.997,60 KM s PDV-om.

Dva dana poslije Javna ustanova Dom zdravlja Zenica ugovor je sklopila s tvrtkom Istrabenz plini d.o.o. Breza, koja prema informacijama iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nije registrirana ni kao proizvođač ni kao distributer medicinskog plina, niti je podnijela zahtjev za registraciju.

Ilhan Bušatlić, profesor na Odsjeku za hemijsko inžinjerstvo Univerziteta u Zenici je kazao da se medicinski kisik najviše koristi za liječenje plućnih oboljenja te da je medicinski kisik lijek i da je za njegovu proizvodnju i distribuciju potrebno imati dozvolu agencije, piše Klix.

"Postoji više vrsta medicinskih plinova, ali to su lijekovi koji se daju pacijentu kako bi se olakšalo njegovo stanje te onaj ko ga distribuira ili proizvodi mora imati dozvolu agencije. Medicinski plinovi su specifični po čistoći koja je propisana, za razliku od drugih plinova. Dalje, govorimo o njegovom posebnom skladištenju, transportu, pakovanju u bocama i svemu ostalom što je jasno definieano za medicinske plinove i što se razlikuje od drugih plinova", kazao je Bušatlić.

Pojasnio je kako prema jasno definiranom terminu "medicinski plinovi" naručenu robu mogu isporučiti samo one tvrtke koje su registrirane kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH.

Za sada nije poznato za što je nabavljan medicinski plin u Domu zdravlja Zenica te u kojim količinama, kao ni da li je korišten prilikom tretmana pacijenata. Sigurno je da će u sljedećim danima iz ove zeničke ustanove imati reakciju na sva događanja, ali i obrazložiti da li su imali uvid u dozvole koje je tvrtke Istrabenz plini d.o.o. Breza posjedovala.

Kopirati
Drag cursor here to close