Mirsad Isaković

Žene u vlasti: Ovo je bila idealna prilika da prvi u okruženju dostignemo razinu EU

Vijesti / Flash | 26. 04. 2016. u 12:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH, koji je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma.

Predsjedavajući te komisije Mirsad Isaković je kazao Feni da je Ustavnopravna komisija utvrdila postojanje ustavnog osnova, ali nije podržala principe predloženog zakona, koji predviđa da svaka kandidatska lista ima jednak broj kandidata muškog i ženskog spola koji se na cijeloj listi raspoređuju naizmjenično.

Po njegovim riječima, četiri člana komisije su glasovla 'za' principe, a četiri su bila protiv.

''SNSD, SDS i HDZ nisu glasovali za ovaj prijedlog Komisije iz razloga što smatraju da to nije dobra stvar. Mi smo ovim zakonom htjeli stvoriti društvo, odnosno uzjecati na društvo jednakih šansi u kome bi utrku počeli svi s iste osnove'', kazao je Isaković.

Dakle, ističe on, i muškarci i žene 'izbornu trku' bi počeli s 50:50 posto, naizmjenično raspoređeni na listi.

''Naš prijedlog je išao, u principu, da dostignemo nivo Europske unije, da bude 25 do 27 posto žena prisutnih u zakonodavnoj vlasti'', istaknuo je Isaković.

Po njegovim riječima, u prošlom sazivu je u parlamentu usvojen prijedlog da na listama bude 40 posto manje zastupljenog spola i 'dostigli smo cifru od 20 posto sudjelovanja žena u zakonodavnoj vlasti'.

''Ovom prilikom smo željeli s 50 posto dostići nivo EU prvi u okruženju i mislim da je to bila dobra prilika. Prilika je bila da stvorimo društvo jednakih šansi, da stvorimo ono čemu težimo'', kazao je Isaković, dodajući da, na žalost, nailaze na opstrukcije.

Kopirati
Drag cursor here to close