radionica u Mostaru

Žene, liderstvo i politika u BiH

Vijesti / Flash | 22. 09. 2016. u 10:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u BiH (TI) Akademija političkog osnaživanja žena u okviru koje će se obraditi teme - sudjelovanja žena u politici, uloga integriteta i transparentnosti u politici, te liderstvo i politika održava se danas i sutra u Mostaru.

''Političke aktivistice iz četiri bh. grada (Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banjaluka) imat će priliku upoznati se s praktičnim vještinama iz oblasti liderstva i ulogom žena u bh. politici, a posebno će biti obrađene teme koje ukazuju na značaj transparentnosti i integriteta u politici'', kazala je Aleksandra Martinović, potpredsjedavajuća Odbora direktora Transparency International u BiH.

''Generalno, zakonom uspostavljen institucionalni okvir u BiH je solidan i ne ograničava sudjelovanje žena u politici, ali je u praksi to još uvijek nedovoljno'', objašnjava Martinović. Mišljenja je kako je u BiH sada trend osnaživanja žena i promoviranja njihovog aktivnijeg političkoga života i sudjelovanja u političkim prilikama.

''Globalna istraživanja pokazuju da države, u kojima je veća participacija žena na vlasti, bilo da se radi o članovima skupštine ili čelnicima države, imaju i drugačije političko- ekonomsko i socijalno, te društveno uređenje za nijansu, u smislu da se više poštuju principi otvorenosti vlasti i njezinog integriteta te da žene više pozornosti ulažu na razvoj politika koje se tiču mladih i obrazovanja'', naglašava Martinović.

Također ističe kako je raspodjela dohotka u tim državama na neki način ravnopravnija i da je suradnja između političkih stranaka i etničkih skupina bolja, a što doprinosi dugoročnijem miru.

''Svrha je akademije, koja je namijenjena mladim ženama od 18 do 28 godina koje već participiraju u politici ili to tek žele, animirati i prenijeti određena praktična i teoretska iskustva iz oblasti liderstva transparentnosti i integriteta u politici'', naglašava Marko Vujić ispred TI BiH Akademija političkog osnaživanja žena.

Prva Akademija u Mostaru je jedna od ukupno četiri u nizu koje se organiziraju u okviru projekta koji podržava Kanadski fond za lokalne inicijative. Predavači na ovogodišnjoj Akademiji su iskusni i prepoznati stručnjaci u svojim oblastima djelovanja - Tanja Topić, Edita Miftari i Srđan Blagovčanin.

Kopirati
Drag cursor here to close