London

Zemlje EU i zapadnog Balkana potpisale Deklaraciju o pronalaženju nestalih

''Zajednička deklaracija predstavlja ključni dokument jer podržava prava svih obiteji nestalih na istinu, pravdu i obeštećenje'', izjavila je glavna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger.
Vijesti / Flash | 10. 07. 2018. u 20:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijeri Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Italije, Slovenije i Poljske potpisali su danas poslijepodne u Londonu Zajedničku deklaraciju u kojoj su, između ostalog, ponovili svoju opredijeljenost podršci naporima na pronalaženju 12.000 osoba koje se još vode kao nestale uslijed sukoba u bivšoj Jugoslaviji. 

''Zajednička deklaracija predstavlja ključni dokument jer podržava prava svih obiteji nestalih na istinu, pravdu i obeštećenje'', izjavila je glavna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger nakon svečanosti potpisivanja u Ministarstvu za vanjske poslove i poslove Commonwealtha, priopćeno je iz ICMP-ja. 

Direktorica Bomberger i ministar za Europu i Ameriku Ujedinjenog Kraljevstva Sir Alan Duncan su se sastali u Ministarstvu za vanjske poslove i poslove Commonwealtha s rukovoditeljima nacionalnih institucija iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Hrvatske koje su nadležne za traganje za nestalim. 

ICMP je predvodio napore koji su rezultirali u pronalaženju 28.000 od 40.000 osoba nestalih na kraju sukoba, što predstavlja rezultat bez premca bilo gdje drugdje u svijetu. 

Bomberger je istaknula da se u Zajedničkoj deklaraciji koji su potpisali premijeri ističu navodi ICMP-ove “Deklaracije o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava” koju su 2014. godine u Mostaru potpisali predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije i koja prepoznaje središnju značaj “otkrivanje sudbine nestalih u skladu s poštovanjem ljudskih prava i vladavine zakona”. 

ICMP intenzivno radi sa svim nacionalnim institucijama na izradi plana kako bi se ubrzao proces traganja za 12.000 osoba koje se još vode kao nestale. 

Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo su osigurali sredstva za omogućavanje realizacije tog plana, za koji se ICMP nada da će u veoma skoroj budućnosti biti usuglašen između nadležnih nacionalnih institucija. 

U skladu s planom zemlje u regiji će rješavati pitanje NN slučajeva (neidentificiranih posmrtnih ostataka koji su smješteni u mrtvačnicama). Pored toga, izvršit će ažuriranje evidencije i brisanje duplih unosa iz regionalne Baze podatka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanih sukoba iz 1990-ih, te će se osigurati funkcioniranje Operativne radne grupe koja je uspostavljena kako bi izvršila pregled slučajeva u Bazi podataka. 

Nacionalne institucije će također nastojati doći informacija koje bi se mogle odnositi na pronalazak i ekshumaciju skrivenih grobnica unutar svojih nacionalnih arhiva i iz drugih izvora, te će o ostvarenom napretku redovno će izvještavati. 

Nacionalne institucije će dostavljati redovne ažurirane informacije o svojim zajedničkim naporima na regionalnim sastancima s predstavnicima udruženja obitelji nestalih. Regionalna koordinacija udruženja obitelji nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije, organizacija civilnog društva koja okuplja predstavnike različitih udruženja obitelji nestalih, će pratiti provođenje plana.
Zemlje sudionice će prezentirati godišnji izvještaj o provođenju plana u okviru Berlinskog procesa za zapadni Balkan. 

Berlinski proces, koji je 2014. godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, predstavlja multilateralni mehanizam kreiran s ciljem pružanja pomoći šest zemalja zapadnog Balkana u pripremi za buduće članstvo u EU s fokusom na ključne izazove. 

Pitanje nestalih osoba je bilo u centru pažnje na današnjem zasjedanju petog Summita Berlinskog procesa u Londonu. 

ICMP će omogućavati rad ove grupe zemalja. Njihove aktivnosti će se naslanjati na ranije inicijative ICMP-a koje su pomogle državama u pronalaženju do sada neprevaziđenog broja nestalih osoba, gdje je ICMP također pružao podršku putem svojih stalnih kapaciteta laboratorija za obradu DNK, koji je u stanju obrađivati najzahtjevnije slučajeve i koji radi po principu velikog protoka, te je dao je rezultate analize DNK u više od 50.000 slučajeva degradiranih skeletnih ostataka i doprinio identifikaciji oko 20.000 osoba širom svijeta. 

Kraljevsko visočanstvo Princ od Walesa primio je predstavnike udruženja porodica nestalih i predstavnike nacionalnih institucija iz regije na prijamu u Palači St. James. Princ se sastao s obiteljima nestalih sa zapadnog Balkana prilikom svoje posjete Kosovu u ožujku 2016. godine, te je pozvao predstavnike Regionalne koordinacije na sastanak u Clarence House u Londonu u ožujku 2017. godine. Oba ova događaja je koordinirao ICMP u suradnji s Ministarstvom za vanjske poslove i poslove Commonwealtha. 

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. 

Njezin mandat je da osigura suradnju vlada, kao i ostalih u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih uslijed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te da im pruža pomoć u tim poslovima. 

Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close