Picula

Zemljama Zapadnog Balkana hitno pomoći u borbi protiv COVID-19

Kao jedan od inicijatora ovog predloga Tonino Picula izjavio je da bi prvi dokaz solidarnosti bio da se najbližim susjedima pomogne u opremanju zdravstvenog sustava kako bi se lakše suzbilo širenje koronavirusa.
Vijesti / Flash | 18. 03. 2020. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarna grupa Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu zatražila je od Europske komisije i zemalja članica EU da omoguće da se nepotrošena sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) preusmere za pomoć zemaljama Zapadnog Balkana u borbi protiv koronavirusa.

Kao jedan od inicijatora ovog predloga Tonino Picula izjavio je da bi prvi dokaz solidarnosti bio da se najbližim susjedima pomogne u opremanju zdravstvenog sustava kako bi se lakše suzbilo širenje koronavirusa.

''Ne smijemo zemlje zapadnog Balkana ostaviti da se same bore sa ovom ljudskom i ekonomskom krizom koju je izazvao koronavirus. Njihovi zdravstveni sistemi prečesto su nedovoljno financirani i nedostaju im zdravstveni radnici koji su napustili te zemlje“, rekao je Picula.

On je naglasio da zbog svega toga Zapadni Balkan mora biti isključen iz „autorizacije izvoza zaštitne opreme“ u treće zemlje, kao i da ovoj regiji mora biti omogućeno da zaštitnu opremu nabavlja u Europskoj uniji.

''Nužna je fleksibilizacija IPA pretpristupnih sredstava kako bi te zemlje imale na raspolaganju dovoljno novca za borbu protiv koronavirusa. Poput zemalja članica, zemlje Zapadnog Balkana morale bi imati opciju preusmeravanja nepotrošenog novca za kupovinu testova i zaštitne opreme, kao i poduzimanje drugih mera nužnih za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa“, poručio je Picula.

On je ponovio da se uprkos vanrednim okolnostima, proces proširenja mora nastaviti pojačanom dinamikom, koja je omogućena novom metodologijom i pozdravio odluku holandskog parlamenta kojom je dato zeleno svetlo ove države za otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Kopirati
Drag cursor here to close