''puknut će''

Zemlja s najviše izbjeglica po glavi stanovnika kaže - dosta!

Vijesti / Flash | 03. 02. 2016. u 11:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jordanski kralj Abdullah upozorio je kako će njegova zemlja morati prestati primati izbjeglice iz Sirije, ukoliko međunarodna zajednica ne intervenira, javlja Independent.

Upozorio je kako je Jordan uspio zaposliti više od 1,27 milijuna izbjeglica od 4 milijuna koliko ih je stiglo iz Sirije od početka građanskog rata koje je pogodio tu zemlju. Jordan je stoga pod ‘točkom pucanja’, tvrdi Abdulah.

Veliki pritisak za jordansko gospodarstvo

Stotine tisuća izbjeglica koji neprestano dolaze veliki su pritisak za jordanske bolnice, škole i ukupno ekonomiju te zemlje. ''Prije ili kasnije, ta brana će se rasprsnuti'', rekao je Abdullah za BBC. ''Po prvi put, mi ne možemo više ništa učiniti'', dodao je jordanski kralj.

Nova analiza Oxfama o doprinosu rješavanju izbjegličke krize pokazuje kako međunarodna zajednica ne radi dovoljno, ustvrdio je Abdulah i dodao kako tome ide u prilog i činjenica da su bogate zemlje primile tek 28 posto od minimalnog broja izbjeglica koliko su ih trebali primiti.

Velika Britanija je u tom smislu istaknuta kao zemlja koja je primila tek 23 posto od minimalnog broja izbjeglica. No, Oxfamova analiza pokazala je i kako je unatoč tome, Velika Britanija, kao i Nizozemska, najvelikodušnija u smislu financijske potpore, dok su Katar i Saudijska Arabija znatno smanjile financiranje u zadnje vrijeme.

Velika Britanija bi trebala učiniti više

Oxfamova analiza otkrila je i kako su Australija, Francuska i Rusija povećale svoju direktnu intervenciju. No, izvršni direktor Oxfama smatra da to nikako nije dovoljno kako bi se cijela kriza riješila. ''Svijet radi nedovoljno za ljude iz Sirije. Države moraju učiniti više kako bi im pomogle, pogotovo pri seljenju onih najranjivijih skupina'', rekao je te dodao kako bi Britanija svakako trebala napraviti više u tom smislu.

Ovoga tjedna UN će tražiti 5,4 milijarde funti kako bi pružili pomoć za 22,5 milijuna ljudi u Siriji i susjednim zemljama, Abdullah smatra da je vrijeme da ostatak svijeta podrži Jordan.

''Ovaj tjedan će biti vrlo važan za Jordance, to će biti pomoć, ne samo za sirijske izbjeglice, već i za njihovu budućnost'', zaključuje Abdullah.

Kopirati
Drag cursor here to close