Otkrio zašto su lagali Armiji BiH

Željko Glasnović: Bez HVO-a Hrvatska bi bila kao Cipar, a BiH ne bi postojala

Glasnović otkrio zašto su lagali Armiji BiH o 'Oluji'
Vijesti / Flash | 05. 08. 2018. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

General Željko Glasnović, koji je bio zapovjednik snaga Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u sklopu Hrvatskih snaga koje su 1995. godine izvele oslobodilačku operaciju Oluju, ocijenio je da bi bez HVO-a Hrvatska danas izgledala kao Cipar, a Bosna i Hercegovina ne bi postojala.

"Bez HVO-a mi danas ne bismo imali hrvatsku državu. RH bi izgledala kao Cipar. Niti bismo imali BiH", rekao je Glasnović u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Hrvati u BiH marginalizirani su, a minimizira se uloga HVO-a koji je sudjelovao u operacijama oslobađanja zapadne Bosne i zauzimanja Dinare nakon čega se Knin i veći dio Krajine našao u okruženju, rekao je.

"Kod mene se miješa ponos zbog onoga što su napravile Hrvatske snage. To su zajedno napravili Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane, a s druge, osjećam se tužno jer su Hrvati u BiH još marginalizirani. Osporava se uloga u tim operacijama od “Cincara” do “Južnog poteza” kada smo došli 20 km od Banje Luke", dodao je general Glasnović koji je danas saborski zastupnik.

Oktrio je da ga je neposredno uoči Oluje zapovjednik Hrvatskih snaga Ante Gotovina poslao u Travnik da izvijesti zapovjednike Armije BiH o tijeku akcije Oluje. S obzirom da su u vodstvu Armije BiH bili uglavnom bivši časnici JNA, Glasnović je istaknuo kako im nisu vjerovali pa su ih ih krivo izvijestili o operaciji. "Mi nismo potpuno imali povjerenje u bivše jugočasnike. Gotovo cijeli vojni vrh ABiH bili su upravo ti kadrovi koji su još imali veze u KOS-u", dodao je.

Olujom je spašena bihaćka enklava kojoj je prijetio genocid koji je mogao nadmašiti onaj u Srebrenici. Glasnović tvrdi kako su u vrijeme Oluje pripadnici Armije BiH u Bihaću imali svega 1500 metaka i 300-tinjak ručnih bombi. Kritizirao je i ratne bošnjačke vlasti za koje je rekao kako nisu bile spremne za rat i obranu vlastite zemlje.


Kopirati
Drag cursor here to close