O Danu RS

Željka Cvijanović ispitana u Tužiteljstvu BiH

Vijesti / Flash | 10. 03. 2017. u 14:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović odazvala se pozivu i ispitana je u svojstvu osumnjičene u Tužiteljstvu BiH, u okviru predmeta koji se vodi zbog kaznenog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.

Tužiteljstvo BiH nastavlja rad na predmetu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Inače, i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić saslušan je krajem siječnja u Tužiteljstvu BiH u vezi s održanim referendumom o 9. siječnju - Danu Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Ivanić se sumnjiči za kazneno djelo pomaganje u izvršenju kaznenog djela nepoštivanje Odluke Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, u predmetu koji Tužiteljstvo BiH vodi zbog organiziranja referenduma izjave je do sada dalo svih devet članova Povjerenstva.

U RS-u je 25. rujna održan referendum o Danu Republike na kojem su građani ogromnom većinom odlučili da se 9. siječanj i ubuduće obilježava kao Dan Republike Srpske.

Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike usvojila je Narodna skupština Srpske 15. lipnja, kao reagiranje na odluku Ustavnog suda BiH iz studenog prošle godine kada je ovaj sud, na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preglasavanjem proglasio neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao Dana Republike.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 25. listopada po hitnom postupku Zakon o Danu Republike Srpske kojim je predviđeno da 9. siječanj bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Kopirati
Drag cursor here to close