Županijski sud

Zelenika ne može pratiti suđenje zbog teškog duševnog stanja

Vijesti / Flash | 19. 02. 2015. u 12:37 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Mostaru odgodio je početak suđenja Ivanu Zeleniki za zločine počinjene u Mostaru, dok se ne utvrdi da li je optuženi u stanju pratiti suđenje. Prije početka suđenja, optuženi Ivan Zelenika je kazao da se ne osjeća sposobnim pratiti postupak jer je 'teški duševni bolesnik'.

"Dijagnosticiran mi je posttraumatski sindrom s trajnim posljedicama. Od 1995. sam u tom stanju... Znam i da padnem dnevno po pet puta. Svaki drugi dan sam u hitnoj i primam injekcije za smirenje. Ja sam ratni vojni invalid, tri puta sam ranjavan, imam metak u glavi koji se ne smije vaditi", rekao je Zelenika.

Branitelj optuženog Branko Karadeglić predao je Sudskom vijeću Zelenikinu medicinsku dokumentaciju, zatraživši od Suda da optuženog pregleda neuropsihijatar. "Kada sam postavljen za branitelja, prvi razgovor bio je u smjeru njegovog zdravstvenog stanja. Odmah mi se požalio da ovo suđenje neće dočekati.

S obzirom da Zelenika ne može pratiti suđenje, predlažem da Sud nakon neuropsihijatrijskog vještačenja odluči da prekine postupak i mog branjenika uputi socijalnoj službi na staranje", zaključio je Karadeglić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Županijskog suda u Mostaru Slavko Pavlović je kazao da će početak suđenja biti odgođen dok se ne izvrši vještačenje zdravstvenog stanja optuženog, kako bi se utvrdilo da je li mentalno sposoban pratiti postupak.

Zelenika, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za nečovječno postupanje i maltretiranje civila bošnjačke nacionalnosti 1993. i 1994. godine na području Mostara. Optužnicu protiv njega je podiglo Državno tužiteljstvo, ali je Sud BiH predmet prebacio na procesuiranje Županijskom sudu u Mostaru.

U drugom predmetu, pred Sudom BiH, Zeleniki se zajedno sa Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić sudi za zločine počinjene u logoru Dretelj (općina Čapljina), priopćio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close