Generalni štrajk

Zdravstveni radnici ne odustaju: Ministre, izađi iz bunkera!

Sindikalisti su ranije pozvali ministra zdravstva Gorana Opsenicu da podnese ostavku.
Vijesti / Flash | 10. 12. 2020. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reprezentativni Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ krenuli su u prosvjednu šetnju.

Predstavnici Sindikata kazali su kako će dolaziti pred zgradu Vlade svakog dana do ispunjenja zahtjeva.

''Sramota je da zdravstveni radnici danas ovdje moraju stajati pred ovom Vladom i izražavati svoj prosvjed, da nas Vlada godinu i pol dana na čelu s ministrom zdravstva vuče za nos, pravi razne pravne peripetije, odugovlači s postupkom pregovaranja, traži razna mišljenja raznih ministarstava, sve u cilju odugovlačenja postupka'', poručili su.

Foto: Bljesak.info / Zdravstveni radnici ne odustaju od borbe za svoja prava

Zdravstveni radnici poručili su Vladi ''ispred koje danas stojimo ovdje ponosno'' da odmah pripreme u dovoljnom broju primjeraka kolektivi ugovor o pravima poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva, a u njega unesu sve njihove zahtjeve, da ih pozovu da odmah potpišu kolektivni ugovor i da se raziđu i vrate na svoja radna mjesta i obavljaju svoje dužnosti profesionalno i kvalitetno ''kao što smo to uvijek do sad radili''.

''Pošto zdravstveni radnici ne pristaju na ništa, nego traže povećanja plaća sukladno zaključku Vlade da se potpuno izjednače s pravima koja su unesena u kolektivni ugovor, doktora medicine i stomatologije, ovim putem oni prave budalama zdravstvene radnike'', istaknuto je dodajući kako zdravstveni radnici nikad jedinstveniji.

Foto: Bljesak.info / Zdravstveni radnici ne odustaju od borbe za svoja prava

''U tom zaključku Vlada nije rekla ni koliko je to povećanje ni kada će se realizirati. Dva puta smo im postali zahtjev da kažu što točno znači taj zaključak, oni nam nisu odgovori. Nakon što su vidjeli da štrajk počinje, kazali su da su spremni zakazati pregovore, ali tako da zdravstveni radnici prije toga prekinu štrajk. Samo nude ono što njima odgovara, da se prekine štrajk, a da će se pregovori odvijati. Kažu da trebamo imati dobru vjeru - godinu i pol dana u dobroj vjeri šaljemo sve akte vladi koja nas ignorira i ponižava.''

''Poručujemo da nećemo stati, sutra neka nas pozovu, mi ćemo sutra doći, ako ne žele to je njihov problem'', poručili su dodajući kako ih se stalno uvlači u političke obračune.

Foto: Bljesak.info / Zdravstveni radnici ne odustaju od borbe za svoja prava

Podsjetili su kako je jedini direktor koji jedini svojoj organizaciji nije do ovog trenutka poslao sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka je Dom zdravlja Mostar, direktor Mario Kordić.

''On odbija do ovog trenutka našoj predsjednici ponuditi ugovor, on zna dobro zašto to čini. Dugo vremena se vrši pritisak na naše zdravstvene djelatnike i članove u toj organizaciji i mi smo odgovorili svim raspoloživim sredstvima. Prozvat ćemo svakoga tko je izvršio pritisak na našeg člana, pritiska na poslove koji se prekidaju za vrijeme štrajka. Sramota je da se takav pritisak vrši u Domu zdravlja Mostar i da radnici lutaju, zovu nas po čitav dan i pitaju kako da stupe u štrajk, a mi im ne možemo dati to pravo i ne možemo ih pozvati u skladu sa zakonom jer direktor odbija poslati sporazum'', istaknuto je.

Foto: Bljesak.info / Zdravstveni radnici ne odustaju od borbe za svoja prava

Također, podsjetili su kako su brojni pacijenti koji su imali zakazane termine ostali bez pregleda, ''a to možemo zahvaliti našoj Vladi i ministru Opsenici''.

Dalibor Vuković iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ ranije je za Bljesak.info podsjetio da je u protokolu navedeno, da će sukladno Zakonu, što je davno poslan u sedmom mjesecu od njihove strane, pokrenuti inicijativu i da će trajati 45 dana, plus da iza 45 dana pregovora, ako se ne postigne sporazum nastaviti pregovarati o daljim pregovorima i kako će oni teći.

Foto: Bljesak.info / Zdravstveni radnici ne odustaju od borbe za svoja prava

''Što je vlada ponudila - ništa. Ono što je samo njima u interesu - prekinite štrajk a mi ćemo pregovarati do kad hoćemo. Takav ignorantski i bezobrazan odnos i premijera i ministarstva zdravstva mi ne prihvaćamo'', kaže Vuković.

Podsjetimo, oko 2400 članova sindikata zdravstvenih djelatnika stupilo je u štrajk u osam sati ujutro.

''Nakon godinu ipol pokušaja da Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potpišu kolektivni ugovor o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva s Vladom HNŽ-a, u tome nismo uspjeli. Uz sve napore i dobru volju mi teška srca donosimo odluku da 2400 naših članova stupi u generalni štrajk u HNŽ-u 10.12. u osam ujutro, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva'', rekli su iz sindikata.

Sindikati, kako su ranije rekli, nisu dobili adekvatan odgovor ni od premijera Vlade Nevenka Hercega ni od ministra zdravstva Gorana Opsenice, koji je, tvrde, činio sve da se odugovlače procesi pregovaranja.

Županijski sindikati dobili su podršku i od zdravstvenih radnika Federacije, što znači da će i zdravstveni djelatnici u Federaciji, na dan štrajka u HNŽ-u stati s radom na pola sata.

Foto: Bljesak.info / Zdravstveni radnici ne odustaju od borbe za svoja prava
Foto: Bljesak.info / Zdravstveni radnici ne odustaju od borbe za svoja prava
Kopirati
Drag cursor here to close