Nikad mira

Zdravstveni radnici kreću u štrajk

Također, u ovom sindikatu su ogorčeni i time što je Vlada USK ranije udovoljila zahtjevima Sindikata liječnika i stomatologa, koji su bili u generalnom štrajku, i povećala im osobne dohotke.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2019. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni strukovni sindikat zaposlenika u zdravstvu Unsko-sanskog kantona donio je odluku da se krene u pripremu i organizaciju generalnog štrajka, s obzirom na to da su tromjesečni pregovori s Vladom USK o njihovim zahtjevima okončani neuspjehom.

Izuzev liječnika i stomatologa

Inače, radi se o sindikatu koji okuplja sve medicinske radnike u ovome kantonu, izuzev liječnika i stomatologa, koji su organizovani u sopstveni sindikat.

Mirsad Muhamedagić, predsjednik pomenutog sindikata, kaže kako su u proteklom periodu tijekom pregovora s Vladom USK dogovorili povećanje vrijednosti boda i koeficijenta za obračun osobnih dohodaka. 

"Kada smo sve dogovorili s Nerminom Ćemalović, ministricom zdravstva, politički moćnici koji upravljaju ovom vladom izvršili su pritisak i odustalo se od dogovora. Ne preostaje nam ništa drugo već da obavimo pripreme i odredimo termin za početak generalnog štrajka", istakao je Muhamedagić.

Također, u ovom sindikatu su ogorčeni i time što je Vlada USK ranije udovoljila zahtjevima Sindikata liječnika i stomatologa, koji su bili u generalnom štrajku, i povećala im  osobne dohotke.

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi USK, istakla je kako bi za traženo povećanje odobnih dohodaka medicinskim radnicima na godišnjoj razini trebalo izdvojiti pet milijuna maraka.

"U razgovoru sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja USK informirana sam da tih sredstava jednostavno nema i da se najviše može izdvojiti 1,5 milijuna maraka. Kada bismo ispoštovali zahtjeve sindikata, ugrozili bismo financijsko poslovanje zdravstvenih ustanova i sistem u cjelini", kazala je Ćemalovićeva.

Inače, ovo nije jedina prijetnja štrajkom s kojom se suočavaju vlasti u ovom kantonu, nakon što je Sindikat policije USK za utorak zakazao dvosatni štrajk upozorenja.

Kopirati
Drag cursor here to close