Prvih 100 doza

Zdravstveni djelatnici u Posavskoj županiji cijepljeni AstraZenecom

Doktor Pavić istaknuo je kako je cjepivo, zbog ograničene količine, namijenjeno isključivo za zdravstvene radnike.
Vijesti / Flash | 15. 03. 2021. u 11:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Cijepljenje u Posavskoj županiji

Nakon što je za područje Posavske županije (PŽ) stiglo prvih 100 doza cjepiva protiv koronavirusa, u Županijskoj bolnici u Orašju organizirana su i prva cijepljenja cjepivom AstraZeneca, koja su primili ravnatelj Bolnice Perica Jelečević i specijalist epidemiolog i županijski koordinator pri Zavodu za javno zdravstvo PŽ-a Goran Pavić.

"Ovim činom želimo pokazati svim zdravstvenim djelatnicima da smo opredijeljeni za cijepljenje kao metodu prevencije ove bolesti i preporučujemo svim zdravstvenim djelatnicima, a kada se to omogući, i svim građanima da slijede naš primjer, da se cijepe i zaštite, ne samo radi vlastitog, nego zajedničkog interesa. Što se više ljudi cijepi stvaraju se epidemiološke barijere i tako se ova bolest stavlja pod kontrolu", poručili su liječnici, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici PŽ-a.

Doktor Pavić istaknuo je kako je cjepivo, zbog ograničene količine, namijenjeno isključivo za zdravstvene radnike.

"Prethodno smo napravili spiskove i utvrdili prioritetne skupine. Nažalost danas se neće moći cijepiti svi zdravstveni djelatnici, ali dobra vijest je što su nam najavili da ovog tjedna dobivamo još jedan kontingent od 100 doza cjepiva kojim ćemo moći cijepiti i ostatak zdravstvenih djelatnika u javnim ustanovama, a nadam se da ćemo započeti cijepljenje i zdravstvenih djelatnika u privatnim zdravstvenim ustanovama", kazao je Pavić.

Kako cjepiva budu sukcesivno dolazila, preći će se na cijepljenje djelatnika i štićenika domova za stare i nemoćne osobe.

"Cjepiva su distribuirana u sve zdravstvene ustanove i napravljen je plan. Od ukupno 100 doza cjepiva, 50 smo usmjerili za cijepljenje djelatnika u Županijskoj bolnici Orašje, 10 za cijepljenje djelatnika Zavoda za javno zdravstvo PŽ-a, 10 doza za cijepljenje djelatnika u Domu zdravlja Odžak, 20 doza za djelatnike Doma zdravlja Orašje i 10 doza za djelatnike Doma zdravlja Domaljevac-Šamac. Distribuciju smo obavili prema broju prijavljenih osoba koje se žele cijepiti, jer ovo cijepljenje nije obvezno već na dragovoljnoj osnovi", kazao je Pavić.

Dodao je kako je, bez obzira na negativne konotacije, cjepivo AstraZeneca odobreno od Svjetske zdravstvene organizacije, pregledano od Agencija za lijekove i medicinska sredstva te je dobilo uporabnu dozvolu.

"Značajno je da se ugledniji liječnici, odnosno liječnici koji su nositelji ovih aktivnosti, u pravilu prvi cijepe. To je na neki način poruka svim ostalim zdravstvenim djelatnicima da se trebaju cijepiti jer je cijepljenje praktički jedini način da se zaštitimo od ove opake bolesti", naglasio je Pavić.

Glavna medicinska sestra Županijske bolnice u Orašju Đurđica Damjanović uz ostatak stručnog tima nadgledala je iz svog resora provođenje cijelog postupka.

"Krenuli smo od popisa zdravstvenih djelatnika, onih koji dobrovoljno žele primiti cjepivo, a onda smo napravili dva tima za cijepljene. U svakom od njih je jedan liječnik i dvije medicinske sestre, apsolutno profesionalno možemo odgovoriti ovom zdravstvenom zadatku cijepljenja. Zahvaljujem cijeloj ekipi medicinskog osoblja, medicinskim sestrama i tehničarima koji doista uz maksimalna zalaganja, pa i odricanja, obavljaju postavljene zdravstvene zadaće", kazala je Damjanović.

Prvi na rasporedu cijepljenja su zdravstveni djelatnici javnih ustanova, zatim slijede zdravstveni djelatnici privatnih ustanova, treća skupina su djelatnici i štićenici domova za stara lica, četvrta skupina su osobe koje imaju kronične bolesti i osobe koje su starije od 60 godina, dok su djelatnici javnih službi te građani koji ne pripadaju ni jednoj od ovih rizičnih skupina peta skupina, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close