Nedostaje svega

Zdravstvene ustanove u BiH pred kolapsom?

Vahid Jusufović,direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla objašnjava da nema rukavica i da pcr testova imaju za maksimalno sedam dana.
Vijesti / Flash | 05. 08. 2020. u 08:13 BHRT
Zdravstvene ustanove u BiH pred kolapsom?
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstvene ustanove u Bоsni i Hercegovini sve teže podnose pritisak zbog alarmantnog širenja koronavirusa. Nedostaju medicinska oprema, prostor i zdravstveni radnici.

Ako građani nastave sa neodgovornim ponašanjem kao sada, najgore tek dolazi, upozoravaju nadležni.

Dok se koronavirus zemljom širi alarmantnom brzinom, zdravstveni centri su pred kolapsom. Nakon što je iz Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci priopćeno da uskoro više neće imati dovoljno kreveta za sve pacijente kojima je neophodno bolničko liječenje, iz UKC-a Tuzla upozoravaju da im nedostaje najosnovnija oprema za rad, poput rukavica i pcr testova.

Vahid Jusufović,direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla objašnjava da nema rukavica i da pcr testova imaju za maksimalno sedam dana.

Bolnice i klinički centri u RS imaju dovoljno medicinske opreme, no problem je nedostatak osoblja. Posebno u vrijeme godišnjih odmora, kaže ministar Alen Šeranić.

Iako su nadležni vjerovali da je pravovremeno djelovanje usporilo širenje zaraze, najnovije statistike su ih demantirale i trenutno nema naznaka da će kriza proći.

Naprotiv. Ukoliko ne shvatimo ozbiljnost situacije najgore tek dolazi, upozorava pomoćnik nadležnog federalnog ministra Goran Čerkez.

Goran Čerkez pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH objašnjava da ćemo doći u situaciju da se ne možemo liječiti i krivi građane da su neodgovorni.

Da je nedisciplina građana knjuč za pogoršanje epidemiološke situacije u BiH suglasni su epidemiolozi. Kakav će biti dalji razvoj situacije, i hoće li sadašnje preporuke biti naredbe uz pojačano djelovanje inspekcijskih organa, zavisi od svakog pojedinca, kažu stručnjaci.

''Stvarno svaki pojedinac i svaki poslodavac snosi odgovornost za poštovanje ovih mjera, da zajedno spriječimo širenje virusa'', kazala je Jela Aćimović, epidemiolog.

Sve lokalne zajednice, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijum, mogu mijenjati preventivne mjere. Tako je u Općini Drvar zabranjeno okupljanje više od pet osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a ograničen je i rad ugostiteljskih objekata i trgovina.

Kopirati
Drag cursor here to close