Mirni prosvjed

Učestali napadi: Novinari izlaze na ulice

Zabilježeni su i drugi slučajevi ugrožavanja prava novinara u BiH.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2019. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari iz više redakcija u Bosni i Hercegovini održat će u ponedjeljak mirne prosvjede u Sarajevu, nakon sve češćih pritisaka na medijske radnike u zemlji, javlja Novinska agencija Patria.

Grupa navijača FK Sarajevo prisilili su u petak navečer novinara web portala Radio Sarajevo da izbriše tekst o navijaču tog kluba koji je u Bjelorusiji uhićen i osuđen zbog posjedovanja druge, dok je samo nekoliko dana ranije novinarka Oslobođenja Gordana Katana iz Banja Luke bila pod snažnim pritiscima zbog stavova koje je na račun nekih vladajućih političara iznosila na svom privatnom Facebook profilu.

Ovo je drugi prosvjed novinara u Sarajevu u posljednjih godinu dana, nakon što su novinari u kolovozu prošle godine protestovali zbog napada na kolegu Televizije BN Vladimira Kovačevića iz Banja Luke.

Zabilježeni su i drugi slučajevi ugrožavanja prava novinara u BiH. 

Novinari će se u ponedjeljak okupiti ispred sjedišta FK Sarajevo u Titovoj ulici u Sarajevu u 12 sati, odakle će krenuti prema Tužiteljstvu Kantona Sarajevo a nakon toga i prema Državnom parlamentu, tražeći veću zaštitu za medijske radnike.

Kopirati
Drag cursor here to close