Zaštita građana

Zbog terorističkih napada Hollande najavio osnivanje nacionalne garde

Vijesti / Flash | 28. 07. 2016. u 12:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je skoro osnivanje francuske nacionalne garde koja će pomagati redarstvenim snagama u sprječavanju terorističkih napada koji su se u zadnje vrijeme zaredali u toj zemlji.

"Predsjednik Republike je odlučio da će Nacionalnu gardu formirati od postojećih operativnih pričuva", dodaje Elizejska palača u priopćenju nakon susreta Francoisa Hollandea i parlamentarnih zastupnika zaduženih za to pitanje. Odluka će se donijeti početkom kolovoza, a operativna provedba se očekuje početkom jeseni, piše Hina.

"Načini formiranja zaštitnih snaga i njihova raspodjela na francuskom teritoriju utvrdit će se u dogovoru sa svim akterima", navodi se u priopćenju. "Vijeće za obranu" koje zasjeda početkom kolovoza raspravljat će o tom pitanju i utvrditi broj pripadnika buduće nacionalne garde.

Cilj je "što prije omogućiti operativno osnivanje tih snaga u službi zaštite francuskih građana", ističe se u priopćenju Elizejske palače.

Hollande je dosad govorio samo o povećanju pričuvnog sastava žandarmerije, policije te kopnenih, zračnih i pomorskih snaga kako bi pritekao u pomoć redarstvenicima koji su već 18 mjeseci pod pojačanim pritiskom zbog niza napada.

Kopirati
Drag cursor here to close