Slučaj na sudu

Zbog spora građevinara i banke, 30 obitelji iz Čapljine ne može uknjižiti stanove

Vijesti / Flash | 09. 09. 2016. u 07:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je optužnica Tužiteljstva HNŽ-a potvrđena još prije pet mjeseci, u Općinskom sudu u Mostaru još nije zakazan početak suđenja u slučaju “ANIK”, a u kojemu se kao oštećeno vodi 30 obitelji.

Naime, zbog spora između poduzeća ANIK i Hypo banke, oni se već gotovo osam godina ne mogu uknjižiti kao vlasnici stanova i poslovnih prostora u zgradi usred Čapljine, a koje zasigurno ne bi platili da su znali za prešućenu im činjenicu o bankovnoj hipoteci nad zgradom, piše Vecernji.ba. Njih zastupa odvjetnički ured Puljić, čija je obitelj također bila žrtva ovoga spora.

U ovom slučaju su optuženi supružnici Anica (55) i Nikica (58) Dragičević te Draženko Pervan (52) iz Čapljine. Njoj se stavlja na teret kazneno djelo nesavjesnog rada u službi, za što je predviđena kazna od jedne do deset godina, a njima prijevara pa im prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Prema optužnici, Anica je, kao direktorica ovog poduzeća, podigla kredit od tri milijuna maraka za izgradnju poslovno-stambenog objekta, kada je, među ostalim, potpisala ugovornu klauzulu kojom se obvezuje dati nalog kupcima da uplaćuju novac na posebno otvoreni podračun kod ove banke, a ta sredstva su se trebala prvenstveno koristiti za servisiranje obveza po kreditu i dovršenje projekta.

No, umjesto toga, u optužnici se navodi kako je direktorica ANIK-a, odakle su, inače, uzalud od banke naknadno tražili da se revidira kredit zbog globalne krize i pratećih poskupljenja, izgradnju i prodaju stanova svjesno prepustila suprugu Nikici i Draženku Pervanu, znajući da oni novac od prodaje preuzimaju u gotovini na blagajni tvrtke NiN, koja je izvođač radova, te da ga ne polažu na otvoreni predračun. Tako da je dug samo za glavnicu još u studenom 2014. utvrđen na iznos od 2,720.045 maraka pa je banka pokrenula izvršni postupak.

''Doveli su kupce u zabludu tvrdeći da će biti sve u redu, da se kredit uredno vraća i da će stanovi biti etažirani pa su oni, vjerujući već iskusnim građevinarima s kojima ranije nije bilo problema, plaćali kupoprodajnu cijenu na blagajni'', kažu iz ovog Tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close