Revizori upozorili, ali..

Zbog probijenih rokova izgubljeni milijuni

Vijesti / Flash | 14. 08. 2017. u 18:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni višegodišnji projekti institucija BiH godinama tapkaju u mjestu, što ima i ogromne financijske posljedice, a nadležni uglavnom odbijaju objasniti razloge probijanja rokova. Na te i druge probleme u toj oblasti ponovo su upozorili revizori u najnovijem godišnjem izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu koji je objavio Ured za reviziju institucija BiH, piše "Glas Srpske".

Pojedini projekti na epilog čekaju još od 2010. godine, a prvog dana ove godine institucije su imale na raspolaganju više od 197,1 milijuna maraka za višegodišnje projekte, od čega je najveći dio prenesen iz ranijih godina. "Neefikasna realizacija kapitalnih projekata može imati za posljedicu poskupljenje istih i povećanje ukupnih troškova njihove realizacije, odnosno negativne efekte po javna sredstva", istaknuli su revizori. U analizi je izdvojeno nekoliko projekata, među kojima su svi višemilijunski, a čija realizacija ne ide onako kako je zamišljeno.

Među njima su nabavka i opremanja objekta za Središnji ured i Regionalni centar Banjaluka Uprave za ineizravno oporezivanje (UNO) BiH, remont helikoptera u Ministarstvu obrane BiH, te izgradnja objekata Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u Banja Luci.

U mjestu godinama tapkaju i nabavka prostora za smještaj institucija BiH koje vodi Služba za zajedničke poslove institucija BiH, te digitalizacija koja je u rukama Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Generalni stav revizora je da je stupanj realizacije višegodišnjih projekata konstantno nizak, odnosno iznosi oko 25,7 posto i to zbog kašnjenja u provođenju tenderskih procedura, te sporog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Revizori su utvrdili da pojedine institucije posljednjih godina nisu ni pokušavale da se uhvate u koštac s izvršenjem projekata.

Tako, u godišnjem financijskom izvještaju UNO za 2016. godinu nisu obrazloženi razlozi neiskorištavanja dostupnog novca, iako ova institucija i dalje izdvaja znatan iznos za zakup dijela poslovnog prostora u Banjaluci (442.677 KM godišnje).

"Posljednja aktivnost koja je obavljena po ovom projektu odnosi se na raspisivanje javnog poziva za nabavku objekta u 2014. godini, dok u 2015. i 2016. godini nisu poduzimane nikakve aktivnosti radi pronalaženja adekvatnog rješenja za nabavu navedenog objekta", naveli su revizori.

Probleme u ovoj oblasti popisali su nedavno i nadležni u Ministarstvu financija i trezora BiH u izvještaju o realizaciji višegodišnjih projekata koje su pripremili i dostavili Vijeću ministara BiH. Tu informaciju su usvojili ministri na sjednici krajem srpnja, a u jednom od usvojenih zaključaka institucije su zadužene da u roku od 30 dana ministrima pripreme detaljne izvještaje o realizaciji projekata u kojoj će posebno biti navedeni razlozi kašnjenja, kao i prijedlozi mjera za njihovu bržu realizaciju.

Razlozi za kašnjenje

(podaci Ministarstva financija i trezora BiH)

- žalbe i drugi problemi u postupku javnih nabavki

- promjene projekata

- loši vremenski uvjeti - snijeg i magla

- privremene obustave radova zbog tužbi

- imovinsko-pravni odnos nepredvidivi radovi

Neki od spornih projekata

- nabavka i opremanje objekta za Središnji i Regionalni centar Banjaluka UNO BiH

- remont helikoptera u Ministarstvu obrane BiH

- izgradnja objekata IDDEEA u Banjaluci

- nabavka prostora za smještaj institucija BiH

- digitalizacija

Kopirati
Drag cursor here to close