Namještene prometne

Zbog prijevara na osiguranjima Uskok pokrenuo istragu protiv 150 osumnjičenih

Vijesti / Flash | 06. 04. 2016. u 12:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskok je pokrenuo istragu protiv 150 osoba koje sumnjiči da su zahtjevima za naknadu štete nakon namještenih prometnih nezgoda izvukli više od dva milijuna kuna, izvijestilo je državno odvjetništvo Republike Hrvatske koje je za šestoricu s vrha kriminalne piramide zatražilo određivanje istražnog zatvora.

Kako javlja Hina, na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da je ročište za određivanje istražnog zatvora počelo u 11 sati, a odluka će biti poznata poslijepodne. Uz dvojicu organizatora kriminalne skupine u vrhu 'udruženja' su i jedan zagrebački odvjetnik te policajac. Tužiteljstvo tvrdi kako je odvjetnik nakon lažiranih prometnih nesreća prikupljao dokumentaciju i osobno ili putem drugih odvjetnika, koji nisu znali da je riječ o prijevarama, podnosio odštetne zahtjeve, dok je policajac na mjestu namještenih nesreća radio zapisnike o očevidu iz kojih je proizlazilo da su nezgode izazvane nepropisnom vožnjom iako je znao da su ih izazvali fiktivni krivci.

Čak bi im naplaćivao i kazne, za koje su novac osiguravala dvojica organizatora lanca, a sve kako bi se "utvrdila pravna osnova za prihvaćanje odgovornosti od automobilskog osiguranja i kako osiguravajuća društva ne bi osporavala istinitost nezgoda".

Lažni krivci i oštećenici, kojih je po Uskokovim tvrdnjama bilo 141, ovisno o ulozi i isplaćenom iznosu osigurnine, dobivali bi naknadu od tisuću do 6 000 kuna. Lažne oštećenike, koji su se u nekim slučajevima nalazili u automobilima u vrijeme namještenih sudara, organizatori su slali na preglede u zagrebačku Kliniku za traumatologiju gdje su simulirali bolove, strahove i smanjene životne aktivnosti.

Potom bi osumnjičenom odvjetniku, koji je naručivao i nepotrebna liječenja, preglede i terapeutske postupke, potpisivali punomoći o zastupanju te tražili naknadu štete. Na temelju podnesenih zahtjeva za naknadu nematerijalne štete, prijava štete na vozilima i zahtjeva za naknadu odvjetničkih troškova, osiguravajuća društva su ne imajući razloga sumnjati u dostavljene zahtjeve, prijave, medicinsku dokumentaciju, službene zabilješke i zapisnike o očevidu, isplatila najmanje 2.15 milijuna kuna te najmanje 190 tisuća kuna odvjetničkog troška, navodi Uskok.

Kopirati
Drag cursor here to close