Freedom House

Zbog Dodika i korupcije BiH 'djelomično slobodna'

U Bosni i Hercegovini manjkavost je korupcija koja, navodi se, ostaje ozbiljan problem.
Vijesti / Flash | 05. 02. 2019. u 11:25 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od svih država Zapadnog Balkana jedino se Hrvatska može pohvaliti titulom "slobodne države", kaže međunarodna nezavisna promatračka organizacija Freedom House u svom redovnom izvještaju na početku godine, dok su sve ostale države regije "djelomično slobodne".

U Bosni i Hercegovini manjkavost je korupcija koja, navodi se, ostaje ozbiljan problem. Konstatira se također da je nestabilna budući da Milorad Dodik nastavlja preispitivati Ustavni sud ističući svoju ambiciju ka odcjepljenju Republike Srpske, prenosi Glas Amerike.

Od mogućih stotinu poena na kojima se bazira ocjena stanja slobode, Bosna i Hercegovina u izvještaju za 2019. ima 53. U odnosu na 2018. BiH bilježi pad od dva poena.

Najbolje rangirane i na vrhu liste su Finska, Norveška, Švedska, Kanada i Nizozemska.

Ono što je novina u najnovijim, upravo objavljenim, podacima jeste da je Srbija prvi put, poslije desetljeće i po, izgubila epitet slobodne države našavši se u kategoriji "djelomično slobodnih".

"Status Srbije opao je zbog pogoršanja u načinu provođenja izbora kao i zbog nastavka pokušaja Vlade i njenih savezničkih medija da kroz zakone ugnjetavaju nezavisne novinare provlačeći ih kroz prljave kampanje", objašnjava Freedom House u svom izvještaju i dodaje:

"Aleksandar Vučić je de facto akumulirao svoju vlast što je u suprotnosti sa ustavnim ovlastima koje ima kao predsjednik Srbije."

Još jedna nepovoljna fusnota Freedom Housea za Srbiju je i podatak da se našla u prve četiri države sa najvećim padom u jednoj godini. Sa šest bodova manje u 2018. našla se tik iza Nikaragve, Tanzanije i Venecuele. Kroz grafički prikaz vidi se također i to da je Srbija do 2014. išla uzlaznom linijom, a od 2014. silaznom putanjom, prenosi Klix.

 

Kopirati
Drag cursor here to close