VSTV

Zaziru od medija: Samo sedam sudova u BiH ima glasnogovornika

Vijesti / Flash | 01. 06. 2017. u 10:59 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparentan rad pravosuđa povećat će povjerenje građana u kvalitetan rad tih institucija, rečeno je u četvrtak uoči okruglog stola o temi "Pravosuđe i mediji".

Profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Lejla Turčilo ukazala je na potrebu i obavezu javnosti da više znaju o radu pravosudnih institucija, jer to ulijeva sigurnost u sustav.

''Imali smo dosad razgovore s kolegama u Sarajevu i Mostaru i zanimljivo je da veliki broj predstavnika pravosudnih institucija zazire od medija. S druge strane, novinari kažu da je vrlo važno poslati poruku predstavnicima pravosuđa da je njihova obaveza da zbog javnosti komuniciraju s novinarima i medijima'', istaknula je profesorica Turčilo.

Od 80 sudova u BiH, samo sedam ima glasnogovornike, odnosno službenike koji rade na odnosima s javnošću.

Renata Radić-Dragić, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), navela je da zbog činjenice da veći broj sudova u BiH nema glasnogovornike, taj posao rade tajnici ili predsjednici sudova, od kojih ovisi hoće li će taj posao prebaciti na postupajuće suce.

''To je jako velika poteškoća za predstavnike medija u dnevnom novinarstvu, kada u slučaju određenog događaja ne postoji adekvatan sugovornik. U tom slučaju novinari se moraju okretati alternativnim izvorima informacija, zbog čega dolazi do grešaka, dezinformacija ili demantija, narušavanja povjerenja između novinara i osoba koje rade u pravosuđu'', rekla je Radić.

Okrugli stol o temi "Pravosuđe i mediji" organiziralo je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) s ciljem da se potakne rasprava o važnosti unaprjeđenja odnosa i bolje komunikacije s medijima.

Predstavnica VSTV-a Nina Radosavljević je kazala da je namjera ovog skupa prenijeti poruku o važnosti unaprjeđenja odnosa i bolje komunikacije s medijima te da sudovi proaktivno objavljuju informacije o svom radu, a radi što veće otvorenosti, povećanja znanja medija, javnosti, razmjene iskustava te mišljenja.

Cilj je i nadilaženje prepreka i problema s kojima se u radu suočavaju predsjednici sudova, tajnici koji rade na poslovima odnosa s javnošću i glasnogovornici s medijima.

U radu okruglog stola sudjeluju predsjednici sudova, tajnici suda ili službenici zaduženi za obavljanje poslova odnosa s javnošću i glasnogovornici, kao i predstavnici medija.

VSTV BiH ove skupove organizira u okviru Projekta ''Konsolidacija i daljnji razvoj pravosudnog komunikacionog i informacionog sustava - IPA 2013'' koji financira Europska unija.

Kopirati
Drag cursor here to close