Prikupljeni podaci

Završena prva faza istrage o zrakoplovnoj nesreći u Mostaru

Vijesti / Flash | 17. 05. 2017. u 14:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine priopćilo je da je Povjerenstvo završilo I fazu istrage o zrakoplovnoj nesreći u Mostaru. Naime, postupajući u skladu s odredbama Zakona o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine (˝Službeni glasnik BiH˝, broj 39/09), odmah nakon saznanja o nesreći, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je formiralo Povjeretsvo za provedbu istrage zrakoplovne nesreće.

Zadatak Povjerenstva je provedba svih radnji i aktivnosti u skladu s Pravilnikom o istraživanju nesreća i ozbiljnih incidenata (˝Službeni glasnik BiH˝, broj 30/14), Aneksom 13 Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu (˝Čikaške konvencije˝) i Dokumentom ICAO broj 9756, u cilju utvrđivanja uzroka nesreće i konačnog cilja sprječavanja nesreća ili incidenata, a ne određivanje bilo čije krivice ili odgovornosti.

Povjerenstvo je okončalo prvu fazu istrage, koja podrazumijeva provedbu očevida na mjestu nesreće i prikupljanje dokaza, izjava i dokumenata. Međutim, prikupljene informacije u ovoj fazi istrage ne mogu biti objavljene javnosti, a Povjerenstvo nastavlja rad na analizi prikupljenih dokaza, raspoloživih dokumenata i svih činjenica iz kojih će se moći izvesti zaključak o okolnostima koje su uzrok nesreće, navedeno je iz Ministarstva.

Nakon utvrđivanja preliminarnih rezultata istrage, Ministarstvo će javnosti učiniti dostupnim činjenice utvrđene istragom. '

'Ministarstvo drži potrebnim istaknuti da su jedine službene informacije o ovoj nesreći informacije koje je javnosti dostavilo ili predstavilo Ministarstvo, te se u cijelosti ograđuje od neargumentiranih izjava i komentara pojedinaca ili tijela vezanih za ovu nesreću'', navedeno je u priopćenju Ministarstva.

Podsjećamo, u zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila u subotu poginulo je pet osoba, od toga troje djece.

Kopirati
Drag cursor here to close