Vrapčići i Bijelo Polje

Završen dokazni postupak na suđenju za zločine nad civilima Mostara

Vijesti / Flash | 13. 04. 2016. u 16:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju petorici optuženih za zločin počinjen nad civilima 1993. godine na području Mostara, Tužiteljstvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza, te time završilo svoj dokazni postupak.

Tužitelj Stanko Blagić u spis je uložio zapisnik o predaji izuzetih stvari na punktovima Vrapčići i Bijelo Polje (općina Mostar) iz studenog 1993. godine, te naredbu za sprovođenje ratnih zarobljenika, kao i način predaje zarobljenika i njihovo sprovođenje.

Među uloženim dokumentima je i popis zarobljenih osoba pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i popis od 96 zarobljena civila. Također je uložen izvještaj o pregledu iz saniteta Bijelo Polje.

Tužiteljstvo BiH je priložilo popis osoba hrvatske nacionalnosti kojima je oduzet novac. Taj dokument je u rukopisu, bez datuma i potpisa.

Uložen je i set naredbi 47. brdske brigade Armije BiH (ABiH), kao i zapovijest za obranu. U potpisu tih dokumenata je zapovjednik Ibrahim Demirović. Tužitelj Blagić u spis je uložio naredbu o prekidu borbenih djelovanja iz rujna 1993. godine, te potvrdu da je zaštićena svjedokinja B bila zatvorena u Osnovnoj školi u Potocima (općina Mostar).

Za većinu materijalnih dokaza, obrane optuženih su imale prigovor relevantnosti jer neki od dokaza izlaze iz okvira činjeničnih navoda optužnice, te nemaju datum i potpis.

Za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti, koji su zatvarani, te fizički i psihički maltretirani, optuženi su Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Mehmed Kaminić te Samir Kreso i Hebib Čopelj.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović zapovjednik 47. brdske postrojbe, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

''Suđenje će biti nastavljeno 27. travnja kad će biti održana statusna konferencija za obrane'', javio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close