Pitanje obuke

''Zavatrilo'' između mostarskih vatrogasaca

DVD Blagaj nije pozvan na obuku za jedinice dobrovoljnih vatrogasnih društava.
Vijesti / Flash | 08. 06. 2018. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nismo bili pozvani na obuku i polaganje ispita za gašenje požara za jedinice dobrovoljnih vatrogasnih društava'', rekao je predsjednik DVD-a Blagaj Salko Bostandžić istaknuvši kako ovo društvo nije dobilo pismeno obrazloženje od Grada Mostara i PVP Mostar zašto nisu pozvani na obuku.

Rekao je kako se nakon završetka obuke polaže ispit i dobije se certifikat dobrovoljnog vatrogasaca. Kaže kako sada bez certifikata ne može izaći ne intervenciju, jer kako kaže ''nisu legalni''.  

''Kad smo prošle godine trebali gasiti nitko nije imao certifikate  i jesmo li legalni ili nismo'', rekao je  Bostandžić za Bljesak.info.

Dodao je kako ih Grad Mostar, unatoč tome što su prošle godine proveli skoro 600 sati na požarištu, nije proglasio društvom od značaja.

Bostandžić problem vidi u postojanju drugog DVD-a, konkretno ''DVD Jugoistok'' koje djeluje na području Blagaja.

Nećemo izlaziti na požarište

'''Zbog čega su oni proglašeni od značaja za grad, a mi nismo. Osjećamo se iskorišteni, zloupotrijebljeni smo. Dok smo prošle godine spašavali imovinu, sada ne valjamo, to su ljudi koji predstavljaju stranke, a oni žele kontrolu novca'', rekao je Bostandžić i dodao kako je bilo priče o ujedinjenu ova dva društva, ali kako se to nije dogodilo.

Kaže kako ne mogu dobiti donacije od Grada iako su multietničko društvo. Rekao je kako su sami nabavili opremu i vozila, ali kako će to sve ove požarne sezone ostati izvan upotrebe.

''Nemamo certifikate, pa ove godine nećemo izaći na požarište. Mi imamo kamion, kombi, odijela izvan upotrebe,ali to sve će ostati izvan upotrebe.  Grad Mostar to ne cijeni, nego će njima (o.a. DVD ''Jugoistok'')  davat vozila i ulagati u njih'', rekao je Bostandžić.

S druge pak strane,  Hasan Đipa iz DVD ''Jugoistok'' kaže kako su prošle godine izlazili na intervencije uz koordinaciju PVP Mostar.

''DVD Blagaj je protuzakonito prošle godine gasio požare, jer nema položeno'', rekao je Đipa za Bljesak.info.

Đipa je potvrdio kako su dobili donaciju od Grada Mostara, te kako će na požarišta izlaziti s rashodovanim vozilima koje su dobili.

Donacija za ''Jugoistok''

''Dobili smo 20 tisuća KM iz Proračuna Grada Mostara za opremanje. Posjedujemo objekt u centru Blagaja, čistimo ga sređujemo ga. Dobili smo donaciju od BH Telecoma'', rekao je Đipa.

Kaže kako je 12 članova društva na obuci u PVP Mostar. Dodaje kako su još uvijek zainteresirani za ujedinjene s DVD ''Blagaj'', ali kako s druge strane ne postoji interes.  

''Inicijativa o ujedinjenju pošla je iz PVP, oni su nam rekli da se pokušamo ujediniti. U Blagaju je u četvrtom mjesecu DVD Jugoistoka i DVD Blagaja, gdje smo se dogovorili o ujedinjenju. Svi iz DVD Blagaja digli ruku i pristali na ujedinjenje. Sutra je predsjednik društva došao i rekao kako nema ništa od ujedinjenja'', rekao je Đipa.

Petar Jurić, zapovjednik PVP Mostar, potvrdio je kako su postajali planovi da se ova dva DVD-a ujedine.

''Poznajem i jedne i druge ljude. Što se mene tiče sve je OK. Savjetovali smo im da se ujedine oni ne žele i mi tu ne možemo ništa. Ne želim biti nikakav sudac, na kraju krajeva to i nije naš posao'', rekao je Jurić za Bljesak.info.

Rekao je kako je provođenje obuke u tijeku, te kako na obuci sudjeluju  DVD Buna, DVD Jugoistok, DVD Polog, DVD Rujište,  DVD Goranci. Rekao je kako on nije odgovoran za to tko će sudjelovati na obuci.

''Po pravilima bi trebao postojati Plan zaštite od požara za Grad Mostar koji se donosi kojeg prave stručnjaci iz prometne, kemijske, elektrotehničke struke i ostalih struka. Onda bi taj plan trebao odrediti koji DVD-ovi trebaju postojati'', rekao je Jurić.

Pitanje adekvatnih prostorija

Portal Bljesak.info je u travnju dobio faks kojeg potpisuje Emir Topuz , povjerenik Civilne zaštite Jugoistok Grada Mostara u kojem se obrazlažu razlozi zbog kojih DVD Blagaj neće moći prisustvovati spomenutoj obuci.

''Prema Planu organizacije spašavanja i zaštite od požara Grada Mostara, na Gradskom području Jugoistok je planirano uspostavljanje i angažman jednog DVD društva. S obzirom na trenutnu situaciju, na gradskom području Jugoistok imamo registrirana dva dobrovoljna vatrogasna društva i to: DVD Gradskog područja Jugoistok i DVD Blagaj.

 DVD Gradskog područja Jugoistok posjeduje adekvatan prostor (poligon) i pomoćne objekte u samom centru Blagaja, koje su u fazi prenamjene za smještaj opreme i ostalog MTS-a, to službenih prostorija za smještaj ljudstva, kao i dovoljan broj članova za formiranje jedinice. Za razliku od DVD Blagaj koji je smješten na privatnom posjedu bez adekvatnih prostorija koje bi zadovoljile minimum uvjeta i  standarda za rad i djelovanje dobrovoljnog vatrogasnog društva kao organizacije od višeg intesa za gradsko područje.

Nakon niza pokušaja da se ova dva vatrogasna društva ujedine i organiziraju kao jedinstvena organizacija, mišljenja smo, da DVD Blagaj nema adekvatan kadar, uvjete, poziciju infrastrukturu da bude prihvaćen u sustav službi protupožarne zaštite Grada Mostara na Gradskom području Jugoistok'', navedeno je u spomenutom mišljenju.

 

O svemu smo tražili i mišljenje Predraga Šupljeglava, načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo, ali do završetka teksta nismo dobili odgovor.

Kopirati
Drag cursor here to close