********

Zaustaviti online medije koji šire mržnju, laži i netrpeljivost među narodima BiH

Sa mržnjom se ne može dobro graditi, niti dobro raditi: Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH izdala preporuku povodom djelovanja online medija ****** – Tužiteljstvo BiH, RAK BiH i FUP da u ovom slučaju postupe u skladu sa svojim ovlastima
Vijesti / Flash | 26. 12. 2019. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / Sa mržnjom se ne može dobro graditi, niti dobro raditi

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 200 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, a koja djeluje s ciljem da gradi održivi mir te teži ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način izdala je priopćenje za javnost povodom odgovora Institucije ombudsmana za ljudska prava na žalbe povodom sadržaja članaka objavljenih na online mediju ******** (naziv medija namjerno uklonjen).

Mreža za izgradnju mira je u prethodnom periodu uputila četiri žalbe na pisanje online medija ********.

Žalbe su pored Institucije za ljudska prava BiH, također upućene Vijeću za tisak u BiH kao i samom mediju ********, a zbog zbog širenja govora mržnje, pozivanja na konkretne zločine iz mržnje prema migrantima, širenja nacionalne netrpeljivosti među konstitutivnim narodima u BiH, te zlonamjernog poigravanja s ratnim traumama bh. građana upotrebom određenih riječi (genocid, logori, okupatori, velikosrpski, velikohrvatski…).

Dana 23, prosinca 2019. Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH je izdala Preporuku P-281/19 konstatirajući u svojim zapažanjima da je nesporna činjenica da sadržaj u jednom od navedenih članaka, kao i brojnih drugih članaka na online mediju ********, obiluje izjavama koje šire i potiču mržnju kako prema migrantima, tako i među konstitutivnim narodima BiH, nizom netočnih i uvredljivih informacija, te da članci sadrže navode koji bi trebali biti razmotreni u smislu postojanja eventualne krivične odgovornosti.

Institucija ombudsmana je izdala preporuku Tužiteljstvu BiH, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, kao i Federalnoj upravi policije da u ovom slučaju poduzmu mjere u skladu sa svojim nadležnostima. Preporuku Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH pronađite ovdje.

Podsjećamo, Vijeće za tisak Bosne i Hercegovine je prethodno usvojilo dvije žalbe i konstatiralo grubo kršenje Kodeksa za tisak i online medije u BiH, po ostalim žalbama nisu postupali jer je u jednom slučaju članak uklonjen, a u drugom slučaju je portal u međuvremenu prestao funkcionirati na mjesec dana, a sada je ponovo u funkciji i ponovo širi huškački sadržaj, govor mržnje i poziva na činjenje konkretnih zločina iz mržnje, navodi se u priopćenju.

Mreža za izgradnju mira čvrsto stoji iza stava da neprofesionalno izvještavanje, manipuliranje činjenicama, lažno predstavljanje i diskriminacija, poticanje na netoleranciju i mržnju, huškanje, poticanje na činjenje konkretnih zločina iz mržnje i nasilja, podrivanje etno-nacionalnih podjela i nacionalne netrpeljivosti u BiH, nepostojanje uredničke odgovornosti i neodgovornosti novinara, te nepostupanje medija u skladu s interesom javnosti, etičkim principima i osnovnim ljudskim pravima ne smije biti dopušteno.

Mreža za izgradnju mira poručuje neće odustati od napora da zaustavi djelovanje online medija ********, te će u skorije vrijeme uputiti žalbe Univerzitetskom tele-informatičkom centru koji je izdao dozvolu za korištenje domene ********.ba, kao i Namecheap Universalu koji pruža tehničku podršku online mediju ********, te poziva građane da učine isto.

Mreža za izgradnju mira će zagovarati i prema tijelima vlasti u BiH, a povodom ozbiljnog shvaćanja govora mržnje zastupljenog u online prostoru, te pravne regulacije govora mržnje, navodi se na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close