Burna rasprava

Zatraženo vraćanje ''bijelog kruha'' zastupnicima

Vijesti / Flash | 29. 08. 2016. u 12:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raspravu među članovima Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) izazvala je točka dnevnog reda nazvana akt Kolegija Zastupničkog doma u kojem stoji da se od Povjerenstva traži da nastavi proceduru donošenja izmjena i dopuna zakona o plaćama i naknadama BiH predloženog od Vijeća ministara.

Kako je istaknuto, u ovom slučaju radi se o vraćanju "bijelog kruha", odnosno naknade izabranim dužnosnicima nakon prestanka mandata, a koja je prethodno ukinuta.

Predsjedavajući Povjerenstva Damir Arnaut (Savez za bolju budućnost - SB BBiH) smatra da ne postoje uvjeti da se po tome postupa te je predložio da se od Vijeća ministara traži da postupi po zaključcima Povjerenstva koji govore da je zakon usklađen s jedinstvenim pravilima.

Član Povjerenstva Momčilo Novaković (NDP-PDP) naglasio je da ono što je objavljeno u Službenim novinama zakon zbog čega ne razumije kako novi zakon treba biti usuglašen s tim zakonom.

Član Povjerenstva Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) potvrdio je da su izmjene zakona od Vijeća ministara došle prije nekoliko mjeseci, a ovo Povjerenstvo je uočilo određene nedostatke, što je ustanovilo i Ustavnopravno povjerenstvo a Doma naroda te je od Vijeća ministara zatraženo da izvrši određene ispravke.

Nekoliko mjeseci nakon toga došla je urgencija, umjesto ispravki zakona, da se nastavi procedura po predloženom zakonu, a Džaferović također smatra da parlament treba nastaviti parlamentarnu proceduru i očitovati se o suštini zakona.

No kada je u pitanju sadržaj zakona najavio je da neće podržati niti jedno rješenje o kojem je parlament u međuvremenu već zauzeo stav.

''Jednom smo već zauzeli stav da nema "bijelog kruha" na razini institucija BiH stoga to ne treba biti prihvaćeno niti jednim drugim zakonom, pa ni ovim, ali to ne znači da se treba spriječiti procedura donošenja zakona'', stav je Džaferovića.

Članica Povjerenstva Aleksandra Pandurević (Srpska demokratska stranka - SDS) tvrdi da zakon čeka jer nije usklađen s jedinstvenim pravilima te je izrazila očekivanje da će on biti na dnevnom redu sjednica Ustavnopravnog povjerenstva i Povjerenstva za financije i proračun.

Na kraju sjednice Povjerenstvo je odlučilo da se obavijesti Kolegij Doma o ovim činjenicama i da Kolegij da uputstvo Povjerenstvu za buduće postupanje.

Kopirati
Drag cursor here to close