Zbog migranata

Zatražen hitan premještaj policajaca iz drugih agencija u GP BiH

Pripadnici GP BiH prema svim migrantima postupaju u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, ali trendovi povećanog broja obitelji na granici usložnjavaju rad policijskih službenika.
Vijesti / Flash | 12. 05. 2018. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problem ilegalnih migranata u BiH mogao bi eskalirati. Naime, i uz sve poduzete mjere, krajem travnja i početkom svibnja 2018. primjetan je značajan porast broja ilegalnih prelazaka i pokušaja prelazaka državne granice, upozoravaju iz Granične policije BiH.

''Evidentno je da se povećava broj ilegalnih migranata i da se iz dana u dan problem usložnjava. Migracijski pritisak proširio se dužinom čitave državne granice sa Srbijom i Crnom Gorom, a istodobno su intenzivirani pokušaji ilegalnog prelaska državne granice na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj. U odnosu na ranije razdoblje migranti sve češće ilegalno ulaze ili pokušavaju ući u BiH u većim skupinama (od 10, 15 do 30 osoba) u kojima se nalaze i ranjive kategorije: maloljetnici, žene, trudnice te bolesne i iscrpljene osobe'', istaknuo je ravnatelj GP BiH Zoran Galić, piše Večernji list.

Ilegalni migranti su u najvećem broju s područja Sjeverne Afrike, Azije i Bliskog istoka. Ilegalno pokušavaju prijeći granicu pješice između dvaju graničnih prijelaza.

U manjem broju slučajeva su otkrivani u teretnim motornim vozilima ili vagonima vlakova, zbog čega od 2017. GP BiH provodi mjeru detaljnog pregleda svih teretnih motornih vozila i vlakova iz smjera Srbije i Crne Gore.

Uz navedeno pripadnici GP BiH prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim skupinama koje koriste nesreću migranata i stječu nezakonitu imovinsku korist za njihov prijevoz i krijumčarenje. Kao rezultat navedene aktivnosti GP BiH je u travnju 2018. uspješno realizirao završne aktivnosti operativnih akcija “Taurus” i “OX”.

Tijekom realizacije akcija identificirano je više od 30 osoba u dvjema organiziranim kriminalnim skupinama koje su sudjelovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u RH.

Pripadnici GP BiH prema svim migrantima postupaju u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, ali trendovi povećanog broja obitelji na granici usložnjavaju rad policijskih službenika. U smjenama moraju biti službenice radi postupanja prema ženama, a sve češće su i hitne medicinske intervencije.

''Podsjećam da je riječ o osobama koje u BiH pokušavaju ući sporednim komunikacijama uz višesatno pješačenje i sve ostale rizike koje podrazumijeva kretanje brdovito-kamenitim i slabo prohodnim predjelima. Sve navedeno povećava odgovornost službenika na granici koji posebno s naglim porastom broja žena i djece koji su u pokretu moraju voditi računa o sigurnosti ranjivih kategorija'', istaknuo je Galić te dodao i to da, kada je riječ o ilegalnim migrantima koji se nalaze na području USŽ-a i SŽ-a, najčešće se radi o osobama koje su nadležnim tijelima iskazale namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

''Više se ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima, već o sve organiziranijim pokušajima ulaska većih skupina migranata u BiH, što stvara ozbiljne operativne poteškoće za obavljanje poslova zaštite granice. Dodatno otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da GP BiH nedostaje 526 policijskih službenika, zbog čega imamo umanjene ljudske resurse koje možemo angažirati na poslovima nadzora granice. Već dulje vrijeme pružamo maksimum, samo od početka godine spriječili smo ulazak 1754 ilegalna migranta, ali smo pojačanim i izvanrednim mjerama gotovo iscrpili svoje materijalno-tehničke i ljudske kapacitete.

U cilju rješavanja problema nedovoljne kadrovske popunjenosti GP BiH, predložili smo da se hitno razmotri mogućnost popunjavanja svih slobodnih radnih mjesta policijskih službenika GP BiH koji rade poslove graničnih provjera i nadzora, tako da se popunjavaju izvanrednim prijmom i školovanjem dodatnog broja kadeta ili da se zbog žurnosti jedan broj radnih mjesta popuni sukladno odredbama članka 65. Zakona o policijskim službenicima BiH, koji propisuje privremeni eksterni premještaj policijskih službenika iz drugih policijskih agencija u GP BiH'', istaknuo je Zoran Galić, piše Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close