Odluka

Zastupnicima 1 marka naknade za odvojeni život

Inicijative su pokrenute s ciljem doprinosa u borbi protiv pandemije koronavirusa.
Vijesti / Flash | 14. 04. 2020. u 19:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Administrativno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije na jučerašnjoj sjednici usvojilo je odluku o smanjenju iznosa paušala sa 600 na jednu marku mjesečno, te naknade za odvojeni život sa 300 na jednu marku. Također, donijela je i odluku o utvrđivanju naknade za odvojeni život.

Sveukupno su za zastupnike ovoga doma paušali i naknade mjesečno smanjeni za oko tisuću maraka.

Inicijative su pokrenute s ciljem doprinosa u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Podsjećamo CIN je ranije pisao o lažnom smještaju zastupnika i njihovoj dodatnoj zaradi.

Tako je navedeno da izaslaniku iz Goražda Sanelu Mušoviću građani 17 mjeseci plaćaju smještaj i troškove za njegov rad u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH), iako već deset godina ima svoj stan u Sarajevu.

Ovu privilegiju koristi još 34 Mušovićevih kolega jer su im prebivališta udaljena najmanje 70 kilometara od glavnog grada. Zbog toga oni imaju pravo da iznajme stan u kojem će boraviti dok rade u Sarajevu, a potom i pravo na novac za režije i odvojeni život od obitelji, pisao je CIN.

Svaki mjesec za ova tri troška dobiju 800 maraka i sami odlučuju kako će ih rasporediti. Uz to, plaćen im je i prijevoz vikendom do obitelji. Iz federalnog proračuna je za dvije i pol godine za ove naknade dato nešto više od 825.000 maraka.

Pojedini izaslanici ugovaraju najniže kirije kako bi im ostalo što više novca od naknada. U velikom broju stanova koji su plaćeni za izaslanike u stvari žive drugi ljudi: stanodavci i njihove obitelji, djeca izaslanika ili drugi podstanari.

 

Kopirati
Drag cursor here to close