Parlament BiH

Zastupnici usvojili proračun u prvom čitanju

Prijedlog zakona o proračunu predložilo je Predsjedništvo BiH, kao zakonski predlagač.
Vijesti / Flash | 07. 07. 2021. u 17:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su na današnjoj sjednici u prvom čitanju Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza za 2021. godinu.

Prijedlog zakona o proračunu predložilo je Predsjedništvo BiH, kao zakonski predlagač, ali je istovremeno zadužilo Vijeće ministara BiH da pokrene proceduru povećanja najnižih plaća za policijske službenike zaposlene u policijskim agencijama BiH i vojnicima u Oružanim snagama BiH.

Vijeće ministara BiH je krajem ožujka utvrdilo Nacrt zakona o proračunu u iznosu od 1,87 milijardi KM što je za oko tri posto više u odnosu na prethodnu godinu. Za servisiranje vanjskog duga BiH proračunom je predviđeno gotovo 844 milijuna KM, ili pet posto više nego 2020. godine.

Proračunom je predviđeno 21,7 milijuna KM za borbu protiv pandemije, a Vijeće ministara BiH posebnim će odlukama propisati korisnike, namjenu, iznos i način korištenja ovih sredstava.

Inače, državne institucije funkcioniraju na osnovu Odluke o privremenom financiranju za treći kvartal ove godine koja je donesena jer ovogodišnji proračun još nije usvojen, a kojeg sada trebaju potvrditi oba doma Parlamentarne skupštine BiH da bi stupio na snagu.

Kopirati
Drag cursor here to close