CCI upozorava

Zastupnici u BiH imaju najveća primanja u regiji; plaće od 4.800 KM do čak 7.000 KM

Vijesti / Flash | 28. 02. 2014. u 17:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centri civilnih inicijativa (CCI) ocijenili su prošlogodišnji rad zastupnika i delegata Parlamentarne skupštine BiH kao i Vijeća ministara BiH nedovoljno efikasnim te mnogo lošijim u odnosu na države regije.

U Godišnjem monitoring izvještaju CCI navodi da su rezultat rada Vijeća ministara u 2013. godini i parlamentarni epilog tog rada najbolji odgovor na pitanje zašto je BiH najsiromašnija, najkorumpiranija, zemlja s najvećim postotkom nezaposlenih, zemlja koju investitori zaobilaze, njeni građani napuštaju a ona, dok svi drugi napreduju, nazaduje u europskim integracijama.

''Rezultat zajedničkog rada VM i PSBiH na zakonima iz Programa rada Vijeća ministara za 2013. godinu je 11 zakona. Od ionako izuzetno skromnog plana Vijeća ministara, od 68 zakona, finalno je, u PS-u, usvojeno tek 16 posto. Dok drugi usvajaju stotine zakona, mi jedva dobacimo do dvoznamenkastog broja'', kazao je na press konferenciji u Sarajevu konsultant za monitoring rada PSBiH i VMBiH Ivica Ćavar.

Konstatirao je da je na planu zakonodavnih aktivnosti, ovaj saziv PSBiH najneefikasniji otkad se vrši monitoring. Tako je, prema Godišnjem monitoringu, PSBiH u 2013. godini usvojila 35 zakona, u 2009. godini (kao trećoj postizbornoj godini tadašnjeg saziva) 62, a u 2005. usvojeno je 46 zakona.

Njihova slaba efikasnost vidljiva je, kako je rečeno, posebno u usporedbi sa susjedima. Tako je tijekom 2013. Skupština Crne Gore usvojila 88 zakona, što je 2,5 puta više od PSBiH; Narodna Skupština Republike Srbije 147 zakona ili četiri puta više od PSBiH; dok je Hrvatski sabor usvojio čak 308 zakona ili gotovo devet puta više od PSBiH.

Evidentno je da su, i pored skromne efikasnosti u radu poslanika i delegata PSBiH, njihova primanja i dalje među najvišima u regiji.

Zaključno s 31.12. 2013. godine, u PSBiH je bilo 50 profesionalno angažiranih poslanika i delegata. Njihova ukupna primanja i dalje su među najvišima u regiji i kreću se u rasponu od 4.800 KM do čak 7.000 KM.

''S obzirom na teško socijalno i ekonomsko stanje u društvu, za koje i oni snose nemali dio odgovornosti, krajnje je vrijeme da i naši parlamentarci krenu s primjenom europskih standarda koji znače da plaće i druge beneficije trebaju prilagoditi stanju u društvu, te da im mjesečna plaća bude najviše tri do tri i po prosječne plaće u zemlji, uz konačno ukidanje plaćanja za rad u ad-hoc povjerenstvima, te ukidanje prava na isplatu 12 punih plaća nakon isteka mandata dužnosnika'', kazao je Ćavar.

Rezultati rada VM u 2013., u sferi utvrđivanja zakona, dvostruko su lošiji od rezultata prethodnog VM u njegovoj trećoj postizbornoj godini, a učinak neusporedivo lošiji u odnosu na vlade susjednih država.

''Vijeće ministara BiH utvrdilo je za 12 mjeseci 2013. svega 34 različita zakona. Za isto utrošeno vrijeme Vlada Crne Gore utvrdila je 92 zakona, Vlada Srbije 99, a Hrvatske čak 313 - devet puta više od Vijeća ministara BiH. Primjera radi, Vlada Hrvatske je samo na jednoj sjednici iz posljednjeg kvartala 2013. godine, utvrdila onoliko zakona koliko Vijeće ministara za godinu dana'', rečeno je.

I u svim drugim usporedbama BiH zaostaje za susjedima, pa je tako recimo Vijeće ministara za 12 mjeseci usvojilo pet državnih strategija dok je Vlada Srbije usvojila 11, Vlada Crne Gore 13, a Vlada Hrvatske 15.

Član monitoring tima za praćenje rada vlasti u BiH Denis Telić istaknuo je danas da CCI "uporno pozivaju predstavnike parlamenta i poslanike, kako u državnom tako i na drugim razinama, kao ljude koji su na posljednjim izborima zadobili izravno povjerenje građana da vrate odlučivanje u institucije vlasti i svoj posao rade u interesu građana i onih koji su ih izabrali, da pokažu više poštovanja i više socijalne osjetljivosti prema njima".

Kopirati
Drag cursor here to close