Zakazan za utorak

Zastupnici smatraju kako Zvizdićev Kolegij neće 'otkočiti' blokadu parlamenta

Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH, kazala je da su sjednice i ranije održavane, ali da ne vidi da će se ovim otkočiti blokade u BiH.
Vijesti / Flash | 06. 09. 2019. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma BiH, sazvao je za utorak sjednicu Kolegija ovog doma i zastupnici smatraju da Kolegij neće otkočiti blokadu parlamenta.

Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH, kazala je da su sjednice i ranije održavane, ali da ne vidi da će se ovim otkočiti blokade u BiH.

"Uvjeti za održavanje sjednice Zastupničkog doma se nisu stekli. Nema zastupničke pretpostavke da parlament radi. Nisu formirane parlamentarna povjerenstva", kazala je Krišto za "Nezavisne". Dodala je da se također zna kako se zakazuju izvanredne sjednice, da je i ranije bilo pokušaja da se održe, ali da ni one nisu dale nikakve rezultate.

"Ni izvanredne sjednice ne doprinose stabilnosti i donošenju nekih odluka na reformskom putu kad je riječ o integracijama. Rok za formiranje vlasti koji je zakon propisao, a i lideri potom dogovorili je prošao. Prije mjesec dana imali smo dogovor s određenim terminima, ali očito da ni dogovor ni termini nisu ispoštovani", kazala je Krišto. Istaknula je da je nedopustiv takav odnos i da to neće doprinijeti napretku BiH.

Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma, rekao je za "Nezavisne" da Kolegij neće riješiti probleme u BiH.

"Mi smo i do sada radili u Kolegiju i održali nekoliko sjednica.  Kolegij mora raditi, a što se tiče rada parlamenta, moraju se stvoriti preduvjeti da bi on funkcionirao. Neka se formira Povjerenstvo za izbor Vijeća ministara, a Predsjedništvo BiH neka imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara, a potom treba formirati i ostala povjerenstva kako bi parlament mogao raditi u punom kapacitetu. Sam Kolegij ne može otkočiti rad parlamenta", rekao je Radmanović.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP BiH u Zastupničkom domu BiH, kaže za "Nezavisne" da ne zna ništa.

"Dosadašnje iskustvo nam ne daje pravo na optimizam. Ne znam da ima igdje sličan primjer da vlast blokira rad parlamenta", kazao je Magazinović.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Zastupničkom domu BiH, ističe za "Nezavisne" da je prioritetno bilo zakazati sjednicu s točkom vezano za usvajanje proračuna za 2019. godinu.

"SNSD će vjerojatno nastaviti blokadu formiranja radnih tijela (povjerenstava)", poručio je Đonlagić.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Zastupničkom domu BiH, kazao je  "Nezavisnim" da ne zna hoće li biti sjednice, te da li će biti dogovora na Kolegiju.

Kopirati
Drag cursor here to close